Novice


Arhiv: Turčija – ustanavljanje in vodenje podjetja

Poslovni zajtrk na temo Turčije v začetku tedna je bil namenjen predstavnikom slovenskih podjetij, ki že imajo izkušnje s poslovanjem v Turčiji in razmišljajo o prehodu v višjo stopnjo internacionalizacije – odpiranju lastne poslovne enote v Turčiji.

Po izkušnjah slovenskih podjetij je za dolgoročen nastop na turškem trgu potrebna obilica (osebnih) stikov, čas, osredotočenost, lokalna prisotnost in temu primerna vsota razpoložljivih finančnih sredstev. Pravzaprav je v Turčiji sklenitev hitrega, enkratnega posla in na osnovi tega vstop na trg prej izjema kot pravilo. Na turškem trgu se zaradi bolj tradicionalnega kulturnega okolja in poslovnih navad vse odvija bolj počasi. Preudarnost pri poslovanju je potrebna na vsakem koraku.

V primeru lokalne prisotnosti je pomoč lokalnih sodelavcev in storitev za operativno poslovanje podjetja nujna, že zaradi jezikovnih ovir in pa seveda posebnosti v komunikaciji z upravnimi organi. V takšnih primerih je potrebno najeti storitve lokalnega računovodje, tako za ustanovitev podjetja, kot za računovodsko spremljanje poslovanja. Ponudba teh je v Turčiji (predvsem v Carigradu) velika, a kljub temu sta izbor in pridobitev »pravega« velikokrat težavna. Cene njihovih storitev se gibljejo od 500 evrov mesečno dalje – odvisno od kakovosti in obsega storitev.

Po uvodnem pozdravu in predstavitvi Nurdan Çamlibel Aydin, ekonomske svetovalke na turškem veleposlaništvu v Ljubljani, je sledila predstavitev postopkov in faz ustanavljanja podjetja v Turčiji, pridobivanja bivalnega in delovnega dovoljenja, davčnega režima, investicijskih spodbud in obveznosti računovodskih ter finančnih poročanj v Turčiji. Te sta predstavila Ali Karakuş in Cem Geniş, ustanovna partnerja računovodske hiše Karen Accountancy & Audit iz Carigrada, ki že ima izkušnje s slovenskimi strankami. Kljub strukturirani predstavitvi so udeleženci gostoma zastavili številna podrobna vprašanja o postopkih in posebnostih, kar kaže na poznavanje področja in zavedanje o morebitnih ovirah in »zankah« na poti k samostojnemu lokalnemu poslovanju v Turčiji.

Današnja predstavitev seveda ni odgovorila na vsa vprašanja v zvezi z relativno zapletenimi postopki ustanavljanja in računovodskega spremljanja poslovanja podjetij v Turčiji, je pa pripomogla k pridobivanju splošnih informacij in vpogleda v ta segment poslovanja v Turčiji.

PREDSTAVITVE:

 

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.