Novice


Arhiv: Estonija – pregledno in prijazno poslovno okolje

Ljubljana, 26. november 2013 - V okviru poslovnih zajtrkov na GZS je bila danes predstavljena Estonija. Govorci so prikazali poslovne priložnosti, ki jih ponuja ter konkretne izkušnje s poslovanjem na tem baltskem trgu.

Od leve: Vanja Bele (GZS), veleposlanik Priit Pallum in Aleš Cantarutti (GZS)

Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, je uvodoma povedal, da blagovna menjava med Slovenijo in Estonijo raste. Lani je znašala okoli 40 milijonov evrov. To zagotovo predstavlja dobro osnovo za nadgradnjo in krepitev medsebojnega sodelovanja na vseh ravneh.

Podrobneje je državo in njene poslovne priložnosti predstavil estonski veleposlanik na Madžarskem, Priit Pallum. Estonija po njegovih besedah ni majhna, temveč »kompaktna« država. Po prebivalstvu (1,3 mio) in površini (dvakrat tolikšna kot Slovenija) se uvršča med manjše članice EU, ima pa odlično razvit telekomunikacijski sistem. Citiral je estonskega predsednika Toomasa Hendrika Ilvesa, ki pravi, da je »Estonija dežela, kjer je mogoče prenosnik vzeti v najgloblji gozd, in se bo vseeno mogoče povezati z internetom. Ni slučaj, da je bil Skype tu rojen.«

Posebej je poudaril, da sodijo e-storitve in telekomunikacije ter internetne aplikacije med najbolj napredne na svetu. Do leta 2015 bodo vsa gospodinjstva, podjetja in institucije imeli široko pasovni internet s hitrostjo do 100 Mbit/s. Estonija je za tuje investitorje zanimiva, saj je poslovno okolje transparentno, jasno definirano, Estonci pa so zanesljiv in pošten partner. Poslovno okolje je in mora biti učinkovito, saj drugače ni mogoče konkurirati na svetovnem trgu. V letošnjem letu pričakujejo enoodstotno gospodarsko rast. Sicer so šele zdaj dosegli višino BDP per capita iz časov pred krizo. Izpostavil je še enostaven davčni sistem. Med ključnimi sektorji je izpostavil IKT, transport in logistiko ter poslovne in finančne storitve.

Svoje poslovne izkušnje na estonskem trgu so v nadaljevanju predstavili slovenski poslovneži. Tako je Mitja Marenče iz podjetja MarkIT potrdil, da je država elektronsko zelo napredna in ji je »mogoče reči kar E-stonija«. Vse je online, birokracija je uporabniku prijazna. Dežela je zelo varna in učinkovita. Ustanovitev podjetja je hitra in enostavna, delo s kupci in partnerji je (e-)učinkovito. Poslovna kultura je visoka, valutnih tveganj ni, poslovno tveganje je nizko (Fitch A+). Estonija je krasna odskočna deska za Baltik in Finsko. Saša Albert iz Autronic je dodal, da razširjenost informacijske tehnologije sega tudi v državni sektor. Prek 94% vseh poslov s tem sektorjem državljani opravijo kar z osebno izkaznico, ki ima digitalni podpis. Kot zanimivost je dodal, da ima Estonija stoodstotno razvit sistem polnjenja električnih avtomobilov, saj se omrežje razprostira po celi državi. Tomaž Martin Jamnik iz podjetja Fersped je še povedal, da so Estonci zelo nezahtevni, enostavni in neposredni.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.