Novice


Arhiv: V Kanado z znanjem, izdelki in s storitvami

Izvoz v Kanado v zadnjih letih skokovito raste, priložnosti pa so zlasti na področju rudarstva, energetike, informacijske tehnologije in kmetijstva. To so le eni od poudarkov s poslovnega zajtrka na Gospodarski zbornici Slovenije, ki je bil 4. junija 2013 posvečen Kanadi. Dogodka, ki ga je pripravila GZS v sodelovanju s Kanadskim veleposlaništvom iz Budimpešte in Ministrstvomza zunanje zadeve RS, seje udeležilo preko petdeset domačih poslovnežev.

Kot je v uvodnem nagovoru poudaril direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS Aleš Cantarutti, sta si obe državi precej podobni, saj delita številne skupne vrednote, kot so svoboda, demokracija in prosti trg, nenazadnje pa tudi ljubezen do hokeja. Možnosti za še večje sodelovanje nedvomno potrjujejo tudi statistični podatki, saj slovenski izvoz v Kanado v zadnjih letih uspešno raste – v preteklem letu smo celo zabeležili rekordno blagovno menjavo med državama v višini preko 174 milijonov evrov.

Podporo Ministrstva za zunanje zadeve RS in slovenskega veleposlaništva v Ottawi pri pripravi in izvedba morebitnega obiska v Kanadi je v svojem uvodnem nagovoru obljubil dr. Stanislav Raščan, generalni direktor direktorata za gospodarsko diplomacijo.

Seveda pa niso samo trgovinski in izvrstni politični odnosi tisti, ki krepijo sodelovanje med državama. Tisto, čemur bi morali dati večji poudarek pri sodelovanju med državama, so neposredne tuje investicije. Kot je v svojem nagovoru povedala kanadska veleposlanica iz Budimpešte, akreditirana za Slovenijo, Tamara Guttman, Kanada in EU zaključujeta pogajanja o sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma. Slednji naj bi nedvomno prispeval k povečanemu obsegu tako gospodarsko trgovinskega sodelovanja kot tudi vzajemnih naložb.

Višja trgovinska svetnica Kanadskega veleposlaništva Suzanne Bubic je ob tej priložnosti poudarila, da gospodarska kriza Kanade praktično ni prizadela. Banke so izredno stabilne in niso zašle v težave, s tem pa so zagotovljeni tudi stabilni pogoji za kanadska vlaganja v tuje trge.Hkrati Kanada s svojimi že uveljavljenimi gospodarsko trgovinskimi sporazumi tujim podjetjem in vlagateljem omogoča neposreden dostop do širšega ameriškega in mehiškega trga. Kanadsko poslovno okolje je zelo konkurenčno, saj se po mnogih ekonomskih kazalcih uvršča v sam vrh razvitih svetovnih trgov.

Gospodarske panoge, ki prevladujejo v Kanadi in v okviru katerih obstajajo možnosti tudi za slovenska podjetja, so rudarstvo, energetiko (alternativni in obnovljiviviri, izkoriščanje plina in nafte), informacijsko komunikacijske tehnologije, kmetijska in agroživilska industrija, farmacevtska industrija, inženiring itd.

Svoje izkušnje pri poslovanju s Kanado so predstavili predstavniki podjetja Adria Airways Tehnika, ki je leta 2002 postala tudi uradni serviser kanadskih letal v Evropi, in Litostroj Power Group, ki je preko svojega podjetja v Kanadi izvedlo že trideset različnih projektov.

Na področju logistike oziroma informacijskih sistemov na tem področju je bil predstavljen primer kanadskega podjetja Descartes, ki ima v Sloveniji svoje predstavništvo. Možnosti sodelovanja na področju inženiringa je zbranim predstavilo podjetje JNE Consulting, svoje storitve, predvsem finančno zavarovanje in pozavarovanje, pa podjetje Fairfax Financial iz Toronta.

Ob zaključku srečanja je častna konzulka Kanade Aleša Kandus Benčina poudarila odlične kanadske izkušnje v okviru 3P projektov (Private Public Partnership), ki bi morale predstavljati dodatno vzpodbudo za skupno sodelovanje na tem področju.Idejo GZS o organizaciji obiska slovenskih gospodarstvenikov v Kanadi je podprl tudi Tomaž Kunstelj, generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve in nekdanji veleposlanik RS v Ottawi, ki je izpostavil tudi možnosti za uspešno sodelovanje na področju znanosti in inovacij. Po njegovem mnenju lahko naša podjetja kanadskemu trgu in industriji marsikaj ponudijo, saj imamo primerno znanje, tehnologije pa tudi končne izdelke.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.