Novice


Arhiv: Priložnosti na iraškem trgu

Iraški trg za slovenska podjetja ponuja številne priložnosti. To je ključna ugotovitev današnjega poslovnega zajtrka na Gospodarski zbornici Slovenije, ki se ga je ob slovenskih podjetjih, ki že poslujejo z Irakom ali si za to prizadevajo, udeležil tudi iraški veleposlanik, zadolžen za Slovenijo, dr. Surood Najib.

 

Gradbeništvo, inženiring, energetika, strojegradnja, informacijske tehnologije, kmetijska mehanizacija, turizem, zdravstvo in izobraževanje so le nekatera področja, ki jih je veleposlanik izpostavil kot priložnosti za slovensko gospodarstvo. Poudaril je, da se v Iraku še vedno spominjajo nekaterih podjetij, ki so v času Jugoslavije tesno sodelovala z Irakom ter da Iračani s simpatijami gledajo na Slovenijo.

Tudi to je priložnost, ki bi jo morali izkoristiti. Danes je Irak na poti hitrega razvoja, k čemur prispevajo relativno urejene politične razmere ter izjemne zaloge nafte in zemeljskega plina. V državi se ogromno vlaga v infrastrukturo ter izobraževanje in razvoj, saj se zavedajo, da njihov razvoj ne more temeljiti samo na naravnih virih. Izboljšuje se življenjski standard in krepi se srednji razred, kar predstavlja veliko priložnost tudi za proizvajalce proizvodov končne potrošnje.

Iračani od nekdaj radi potujejo, kar je lahko priložnost za slovenski turizem. Prvi poskusi na tem področju se bili že narejeni, a prav slovenski turistični ponudniki se najbolj očitno srečujejo s ključno težavo v odnosu med državama – vizami za iraške državljane. Slovenija v Iraku nima veleposlaništva ali konzulata, iraški poslovneži, ki bi želeli obiskati Slovenjo, pa so zato pogosto odvisni od dobre volje uradnikov na italijanskem veleposlaništvu v Bagdadu. Ti se na interese slovenskega gospodarstva ne ozirajo pretirano, zato postopki pridobivanja vize trajajo tudi več mesecev.

To je seveda nesprejemljivo, zato na Ministrstvu za zunanje zadeve RS iščejo načine, kako bi v najkrajšem času to težavo učinkovito rešili. Nekaj idej je ob obisku Slovenije (sedež ima sicer na Dunaju) ponudil tudi iraški veleposlanik. Ob tem je izrazil tudi pripravljenost, da slovenskim podjetjem aktivno pomaga pri iskanju poslovnih partnerjev v Iraku ter sodeluje pri organizaciji delegacije slovenskih poslovnežev v Bagdad in Erbil (prestolnico Kurdistana) pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije spomladi prihodnje leto.

Za več informacij o poslovanju z Irakom in gospodarski delegaciji v začetku prihodnjega leta lahko pišete na elektronski naslov: ales.cantarutti@gzs.si.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.