Novice


Arhiv: Za nadgradnjo sodelovanja s Francijo

Ljubljana, 2. februar 2015 – Udeleženci današnjega dogodka z naslovom Poslovni stiki na GZS so s posebnim predstavnikom francoskega ministra za zunanje zadeve razpravljali o poslovnem okolju Francije in poslovnih priložnostih, ki jih nudi slovenskim podjetjem.

Mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, je uvodoma izpostavil vlogo Francije za naše gospodarstvo tako na področju menjave blaga in storitev kot tudi pri neposrednih tujih naložbam. Francija je naš peti najpomembnejši zunanjetrgovinski partner na strani izvoza ter na 6. mestu na strani uvoza. Velike možnosti za krepitev sodelovanja, predvsem na ravni malih in srednje velikih podjetij, vidi v industriji, logistiki, v finančnih storitvah, pa tudi v turizmu. Kot ključne proizvodne skupine v menjavi je na strani slovenskega izvoza omenil motorna vozila, zdravila na drobno ter dele za motorna vozila, na strani uvoza pa motorna vozila in njihove dele ter vozila za transport.

Alain Richard, posebni predstavnik francoskega ministra za zunanje zadeve, zadolžen za gospodarske odnose na Zahodnem Balkanu, je kot pozitivno ocenil razvitost Slovenije ter transparentnost in zanesljivost poslovanja v naši državi. Zato ne vidi težav za sodelovanje, ki pa ga je seveda mogoče krepiti in nadgraditi, kar je odvisno od nas samih. Njegov cilj je, da postane Francija v Sloveniji pomembnejši akter. Med težavami, s katerimi se sicer njegova država trenutno sooča, je izpostavil delno izgubo konkurenčnosti in zamude pri reorganizaciji trga dela, hkrati pa tudi prepočasno obvladovanje primanjkljaja. Pri prenosu inovacij na trg niso dovolj učinkoviti, zato je bil sogovornik mnenja, da je potrebno nujno okrepiti povezavo med razvojno in gospodarsko sfero. Kot prednost, ki jo je Francija dolgo časa uspešno izkoriščala, je navedel nižje stroške električne energije kot v konkurenčnih državah, ob tem, da so še vedno tudi velik uporabnik fosilne energije.

Francoski veleposlanik v Ljubljani, Pierre-François Mourier, je slovenskim podjetjem ponudil polno podporo veleposlaništva pri krepitvi poslovnih stikov s francoskimi podjetji, kar naj bi bilo koristno za obe strani. Tako lahko francoski gospodarstveniki preko Slovenije dostopajo do širše regije Zahodnega Balkana in ob tem izkoristijo slovensko poznavanje jezika, kulture in tradicije tega predela Evrope. Slovenska podjetja pa se preko Francije lahko enostavneje odprejo svetu. Pri nadgradnji sodelovanja je izpostavil tudi pomembno vlogo gospodarskih zbornic.

Na srečanju so se navzoči dogovorili, da podjetja, ki jih zanima sodelovanje s Francijo, pripravijo svojo predstavitev in interes za sodelovanje na osnovi naslednjih izhodišč:

  • PODJETJE IN KONTAKTNI PODATKI (ime, naslov, spletna stran)
  • IME IN KONTAKTI OSEBE (ime in priimek, položaj, tel., el. naslov)
  • OPIS DEJAVNOSTI PODJETJA (s poudarkom na proizvodih za francoski trg)
  • PREDLOG SODELOVANJA (iskanje agentov, distributerjev, proizvodnih partnerjev / z imeni francoskih podjetij, če so znana / prenos tehnologij, sodelovanje na tretjih trgih ...)
  • JEZIK: angleščina ali francoščina
  • OBSEG: 1 stran A4 formata

Predstavitve sprejemamo na Gospodarski zbornici Slovenije, Mojca Osojnik, E: mojca.osojnik@gzs.si, T: 01 58 98 101.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.