Novice


Arhiv: Bangladeš – priložnosti v energetiki

Ljubljana, 5. november 2014 - Bangladeš bo v naslednjih petih letih namenil dobrih osem milijard dolarjev za razvoj infrastrukture. Na tem področju se odpirajo možnosti za poslovno sodelovanje tudi za slovenska podjetja.

To je bil eden od poudarkov današnjega dogodka – Jutranje kave na GZS z gostom M. Maksudom, direktorjem podjetja Corona International iz Dake. Bangladeško podjetje je specializirano za elektro-inženirske storitve na področju proizvodnje, prenosa in distribucije elektrike. Uspešno sodeluje z mnogimi svetovnimi energetskimi podjetji, med drugim tudi vodilnima slovenskima izvoznikoma na tem področju.

V uvodni predstavitvi je gost predstavil specifike Bangladeša. V državi živi kar 162 milijonov ljudi, med naravnimi surovinami pa prednjači zemeljski plin. Tamkajšnje gospodarstvo temelji na kmetijstvu, njihovi glavni izvozni artikli pa so oblačila oziroma tekstil. Najpomembnejši zunanjetrgovinski partner je Nemčija, kamor izvozijo za kar štiri milijarde dolarjev blaga. Bangladeš je znan tudi kot najbolj liberalno okolje za tuje neposredne naložbe v celotni JV Aziji.

Med prioritetne naloge države vsekakor sodijo obsežne naložbe v infrastrukturo – v naslednjih petih letih naj bi namreč za izgradnjo oziroma posodobitev globokomorskih pristanišč, železnic, telekomunikacijskih sistemov idr. namenili osem do deset milijard dolarjev. Za posle se že poteguje precej evropskih podjetij, svoje priložnosti pa bi lahko našlo tudi kar nekaj slovenskih.

V zadnjem delu srečanja so se predstavila še navzoča podjetja in opisala svoje načrte na bangladeškem trgu, Maksud pa je podjetjem v individualnih pogovorih podal konkretne predloge za sodelovanje.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.