Novice


Arhiv: Tanzanija - (še) neodkrit dragulj

Afrika postaja nova Azija, je predstavnikom slovenskih podjetij, ki so se v začetku julija udeležili Jutranje kave na GZS, uvodoma naznanil tokratni gost, Mirko Vaupotič.

Slovenec, ki že dve leti z družino živi in dela v Dar es Salaamu, je dober poznavalec tanzanijskega trga in slovenskim podjetjem nudi pomoč pri iskanju potencialnih partnerjev na tem trgu. V pogovoru s podjetji je predvsem izpostavil velik potencial, ki ga skriva ta vzhodnoafriška država. Je kar 2,6-krat večja od Nemčije in šteje 50 milijonov prebivalcev.

Čeprav je država še vedno zelo revna, je njena prihodnost svetla. Nedavno so v njej odkrili obetajoče zaloge zemeljskega plina, bogata pa je tudi z zlatom, dragimi in poldragimi kamni ter železom in nikljem. Vlada si po Vaupotičevih besedah aktivno prizadeva za razvoj države oziroma tamkajšnjega gospodarstva, vendar pa ima pred sabo še kar nekaj izzivov, med njimi predvsem izkoreninjenje korupcije.

Oseben stik tudi tukaj igra pomembno vlogo pri poslovanju, delo pa je potrebno budno spremljati oziroma nadzorovati. Čeprav je glavno mesto države Dodoma, pa je največje in najpomembnejše mesto, kjer se nahajajo tudi vse vladne službe in diplomatska predstavništva, Dar es Salaam.

Je tretje najbolj rastoče mesto v Afriki, je pojasnil Vaupotič in nanizal še nekaj zanimivih podatkov o državi. Rast BDP je bila v zadnjih petih letih sedemodstotna, podobne napovedi pa veljajo tudi za letošnje in prihodnje leto (+ 7,2 %). K bruto domačemu proizvodu največ prispevajo storitve (47,2 %), na drugem mestu je kmetijstvo (27,7 %) in na tretjem industrija (25,1 %).

Uvoz v državo se je v zadnjih desetih letih povečal za kar petkrat. Najpomembnejši izvozni industrijski izdelki so sladkor, pivo, cigarete, vrvi, diamanti, zlato, železo, sol, cement itd., najpomembnejši izvozni partnerji pa Indija (14 %), Kitajska (11 %), Japonska (6 %), Nemčija (5 %) in Združeni arabski emirati (4,9 %). Najpomembnejši uvozni izdelki so potrošniško blago, strojna in transportna oprema, industrijske surovine in surova nafta. Država največ uvaža iz Kitajske (21 %), Indije (16 %), Kenije (6,6 %), Južnoafriške republike (5,6 %) in Združenih arabskih emiratov (4,8 %).

Vsak proizvod, ki se ga izvozi v Tanzanijo, mora imeti certifikat, za urejanje uvoznih dokumentov pa je priporočljivo najeti lokalno agencijo. Uvozni davki so različni: 0, 10 ali 25 odstotkov, DDV pa je 0 oziroma 18-odstoten. Postopki za ustanavljanje podjetij se poenostavljajo, pomoč pri tem pa lahko ponudi tudi tamkajšnja gospodarska zbornica ali tanzanijski investicijski center. Prvih pet let delovanja je podjetje oproščeno dajatev, to pa velja tudi za uvoz tehnologije in materialov, ki so potrebni za delovanje podjetij.

Vaupotič je ob tem navedel še nekaj koristnih informacij za naša podjetja: da so izpadi energije praktično del vsakdana, da zemlje v Tanzaniji ni mogoče kupiti, lahko pa jo podjetja vzamejo v najem (za 99 let). Najboljši način predstavitve oziroma pridobitve poslovnih kontaktov je na mednarodnem trgovskem sejmu v Dar es Salaamu (letos poteka od 28. junija do 8. julija), sejem pa je pomemben tudi za podjetja, ki želijo poslovati v sosednjih državah.

Ob tej priložnosti so prisotni predstavniki podjetij, med katerimi nekateri že zelo uspešno delujejo na afriških trgih, izrazili željo po organizaciji skupinskega nastopa na tem sejmu oziroma njegovem financiranju s strani agencije Spirit. Bili so enotnega mnenja, da je Afrika rešitev za slovensko gospodarstvo, da pa se morajo podjetja pred vstopom na te trge temeljito pripraviti. Predlagali so še, da se prispevek, ki ga Slovenija sedaj vplačuje v svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), raje neposredno nameni razvojni pomoči konkretnim (v tem primeru afriškim) državah – tako kot to uspešno počnejo tudi denimo Čehi.

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.