Novice


Arhiv: Avstralija - butičen, a obetajoč trg

V ponedeljek, 24. novembra 2014, je v prostorih restavracije Nebotičnik v Ljubljani potekal  seminar o priložnostih za slovenska podjetja na avstralskem trgu. Dogodek je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije  v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Canberri ter častnim konzulom iz Sydneyja Anthonyjem Tomažinom.

Na seminarju, ki se ga je udeležilo približno 50 predstavnikov podjetij in institucij, je Anthony Tomažin predstavil možnosti in priložnosti za sodelovanje, ki jih slovenskim podjetjem ponuja njegov konzulat v Sydneyju, in povabil podjetja, da se pridružijo novoustanovljenemu poslovnemu klubu, Slovenian Australian Chamber of Commerce.

Prisotne je v imenu GZS nagovoril Aleš Cantarutti, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, ki je omenil, da je Avstralija sicer oddaljen in sorazmerno majhen trg, kar zadeva število potrošnikov. Vendar pa so njihova kupna moč, razvoj lastne industrije, naravna bogastva, razvoj energetike na osnovi obnovljivih virov in vzpodbude za tuje vlagatelje dovolj tehtni razlogi, da se za vstop na tržišče opogumijo tudi slovenska podjetja. K temu še posebej prispeva dejstvo, da je lahko Avstralija odlično izhodišče za poslovanje s širšo Azijsko pacifiško regijo.

V živo sta udeležence včerajšnjega posveta iz daljnega Melbourna pozdravila in predstavila svoje izkušnje s poslovanjem v Avstraliji Marko Batič, pooblaščeni direktor prodaje v Sentosa Trading Pty Ltd. Melbourne, ki uspešno posluje predvsem na področju električne opreme in naprav, ter Peter Mikuš, ki že osem let v okviru lastnega podjetja TOTO Properties Pty Ltd. Melbourne deluje na področju nepremičnin in gradbeništva. Slednji je izpostavil žalostno dejstvo, da Avstrijci uspešno izvažajo lesene polizdelke, namenjene gradnji in gradbeništvu, ki pa v osnovi prihajajo iz slovenskih gozdov. Oba govornika sta slovenska podjetja pozvala k vstopu na avstralski trg, pri čemer jim lahko pomagata tudi s svojimi izkušnjami in znanjem.

Pravne okvire poslovanja in priložnosti, ki jih ponuja avstralski trg, je predstavil strokovnjak za pravne in politične zadeve Robert Walters, študent doktorskega študija na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici in na Victoria University v Melbournu. V svoji predstavitvi je povzel zakonodajo na področju davkov, ustanavljanja podjetij ter vizumskega režima.

Izkušnje in način poslovanja podjetja Iskra Zaščite je predstavil dr. Antony Surtees, direktor podjetja Iskra Protection USA iz Clevelanda, ki sicer za podjetje pokriva tako ameriški kot tudi avstralski trg. Sicer podjetje Iskra Zaščite izvaža na avstralski trg kar tretjino svoje proizvodnje. Trg je po mnenju dr. Surteesa zanimiv tudi kot testni trg za visoko kakovostne in tehnološko napredne izdelke, saj je zaradi sorazmerno majhnega števila prebivalcev obvladljiv, hkrati pa s svojo kakovostjo življenja, visoko strokovnostjo in znanjem omogoča vstop samo najboljšim.

Nekaj praktičnih izkušenj in nasvetov je na koncu predstavil tudi Vinko Rizmal, direktor Slovensko avstralskega združenja za poslovno in kulturno sodelovanje, ki je večino svojega življenja skupaj z družino preživel v Avstraliji. Med drugim je tudi glavni pobudnik za prenos stare mariborske trte na avstralska tla, v zadnjem času pa se ukvarja predvsem s promocijo in z vključevanjem v poslovno mrežo.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.