Novice


Arhiv: Povezovanje na področju visokih tehnologij

Slovensko - ruski poslovni svet je ob robu Strateškega foruma na Bledu organiziral Slovensko - rusko visokotehnološko konferenco, ki so se je udeležili predstavniki slovenskih visokotehnoloških podjetij in centrov odličnosti, predstavnika ruskega visokotehnološkega grozda medicinskih tehnologij in sklada tveganega kapitala ter drugi.

Osnovni namen konference je bil pospešiti sodelovanje slovenskih in ruskih podjetij pri razvoju in trženju visokih tehnologij, ki imajo potencial na globalnem trgu, ter predstaviti možne načine financiranja skupnih visokotehnoloških podjetij.

Predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta Janez Škrabec ter ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev sta v pozdravnih govorih poudarila, da so slovensko - ruski gospodarski odnosi dobri in vse tesnejši. Sogovornika sta poudarila, da imamo še veliko neizkoriščenih možnosti za sodelovanje na področju visokih tehnologij, kar je vsekakor potrebno izkoristiti.

Dr. Mircea Mihaescu, direktor oddelka IT strategij pri največji ruski banki Sberbank, je predstavil investicijsko strategijo sklada tveganega kapitala Sberbank Venture Fund. Sklad bo v prihodnjih letih investiral do 380 milijonov evrov v podjetja, ki proizvajajo nove prodorne tehnologije, zlasti na področju elektronskega bančništva in računalniške varnosti. Možnosti za pridobitev sredstev sklada imajo tudi slovenska podjetja s teh področij.

Predstavljena je bila pobuda centra odličnosti za biosenzoriko,instrumentacijo in procesno kontrolo ter grozda medicinskih tehnologij iz St. Peterburga o skupnem trženju prodornih medicinskih tehnologij na evropskem in globalnem trgu. Podjetje C&G je predstavilo sistem za merjenje temperature na daljnovodih, ki so ga razvili skupaj z ruskimi partnerji in ga danes tržijo na globalnem trgu.

Udeleženci okrogle mize pod vodstvom prof. dr. Marka Jakliča so razpravljali o sinergijah in potencialih za nastanek skupnih slovensko – ruskih podjetij za razvoj in trženje visokih tehnologij. V zaključku so udeleženci konference soglašali, da obstaja velik še neizkoriščen potencial za sodelovanje med slovenskimi in ruskimi podjetji na področju visokih tehnologij. Slovenija pri tem lahko ponudi infrastrukturo za ustanavljanje skupnih podjetij v tehnoloških parkih ter podporo na področju registracije izdelkov, certificiranja ter tržnih aktivnosti na področju EU in globalno. Rusija po drugi strani predstavlja velik vir novih prodornih tehnologij, ki bi s pomočjo slovenskih partnerjev lažje prodrle na evropsko in globalno tržišče.

Ob koncu konference je bila predlagana tudi ustanovitev mešanega »Rusko-slovenskega sklada tveganega kapitala«, ki bi investiral v tovrstna skupna rusko - slovenska podjetja. Predlog bo podan v obravnavo medvladni komisiji za gospodarsko-trgovinsko ter znanstveno-tehnično sodelovanje med Slovenijo in Rusijo.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.