Novice


Arhiv: Slovenija in Rusija za novo partnerstvo v globalni tekmi

Gospodarska zbornica Slovenije in podjetje Riko sta v sredo, 30. maja 2012, v Portorožu pripravili mednarodno konferenco »Slovenija in Rusija – novo partnerstvo v globalni tekmi« ter 3. srečanje poslovnih svetov Slovenije in Rusije. Odlično obiskan dogodek je v ospredje postavil iskanje sinergij za novo partnerstvo v globalni tekmi.

Slovensko - ruski gospodarski odnosi so prerasli okvir dvostranskega sodelovanja. Podjetja iz obeh držav postajajo partnerji v mednarodnih projektih in v razmerah, ko se še vedno spopadamo z gospodarsko krizo, pridobivajo na pomenu. Konferenca je z uglednimi gosti, ključnimi protagonisti slovensko-ruskega sodelovanja iz gospodarstva in bančništva, poskušala odgovoriti na vprašanja, ali krizna obdobja resnično krepijo gospodarske vezi med Slovenijo in Rusijo, kakšna bo prihodnja vloga bank pri razvoju gospodarskega sodelovanja, ali smo prerasli tradicionalna področja in načine sodelovanja ter kakšne bodo nove oblike poslovnega sodelovanja.

 
Janez Škrabec                                                         Valentin Mihov

Po uvodnih pozdravih Janeza Škrabca, predsednika Slovensko-ruskega poslovnega sveta in direktorja Rika, Valentina Mihova iz Sberbanke ter mag. Sama Hribarja Miliča, predsednika GZS, je konferenco odprl predsednik DZ RS dr. Gregor Virant. V svojem nagovoru je poudaril, da smo v zadnjih 20 letih slovensko - ruske odnose uspeli dvigniti na novo, višjo raven. »Vzporedno s krepitvijo gospodarskega sodelovanja smo ves čas poglabljali tudi odnose na kulturno-politični ravni. Danes so slovensko-ruski odnosi na vseh področjih bogati, pestri in vsestranski. Rusija predstavlja za Slovenijo pomembno gospodarsko in strateško partnerico. Z nekaj manj kot 930 milijoni evrov blagovne menjave zaseda Rusija trenutno 12. mesto med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami Republike Slovenije. Poleg tega pa ima Slovenija kar 6,3 % vseh slovenskih neposrednih naložb ravno v Ruski federaciji,« je povedal Virant.

 
mag. Samo Hribar Milič                                             dr. Gregor Virant

Nj. eksc. Doku Zavgajev, veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, je poudaril, da si Rusija, ki že nekaj let beleži konstanto gospodarsko rast, želi v prihodnosti doseči vodilno tehnološko vlogo v svetovnem merilu. Izpostavil je tudi, da si tako ruska kot slovenska vlada prizadevata za izboljšave poslovne in investicijske klime, kar bo odprlo nove priložnosti za poslovne povezave. Valentin Mihov, direktor sektorja za strategijo in razvoj Sberbanke, ki je vstopila v lastniško strukturo Volksbank International, je predstavil to pomembno rusko banko, ki si želi okrepiti pozicijo na evropskem trgu in nuditi podjetjem ustrezno podporo. Evropski kontekst sodelovanja z Rusijo je predstavil Matjaž Šinkovec iz Stalnega predstavništva RS pri EU v Bruslju. Izpostavljeno Partnerstvo za modernizacijo: EU in Rusija bo še tesneje povezalo Rusijo z Evropsko unijo ter poglobilo sodelovanje na gospodarskem, družbenem, političnem in kulturnem področju.

Valentin Mihov (Sberbank), Eduard Vaino (Avtovaz), Janez Škrabec (Riko), Jožef Bradeško (SID), Metod Dragonja (NLB Moskva), Uroš Slavinec (Helios) in Dušan Bušen (ACS) so za okroglo mizi delili svoje izkušnje in poglede na perspektivna sodelovanja med tema trgoma, ki ju veže nezanemarljiv soroden kulturni in vrednosti okvir. Soglasno so poudarili pomen partnerskih povezovanj, ki so ključni za vstop na rusko tržišče, kamor se danes zgrinja vsa svetovna konkurenca. Prav tako je izjemnega pomena podpora bančnih inštitucij, ki morajo spremljati najbolj propulzivne gospodarske projekte. Posebno vrednost pa prepoznavajo v Poslovnih svetih Slovenije in Rusije, ki aktivno sondirata, vzpodbujata in krepita medsebojne interese Slovenije in Rusije.

Sledile so posamezne predstavitve nekaterih ključnih protagonistov slovensko - ruskega sodelovanja. Eduard Vaino, podpredsednik ruske družbe Avtovaz, je predstavil aktualne trende v ruski avtomobilski industriji, dr. Peter Venturini iz Heliosa perspektive razvoja in trženja funkcionalnih premazov v Sloveniji in Rusiji, Simon Štrancar iz G-1 je spregovoril o novih tehnologijah na področju uporabe alternativnih goriv v avtomobilski industriji na ruskem trgu, Marko Plahuta iz Rika pa je poudaril velik pomen bančne podpore pri poslovanju v Rusiji.

Po zaključeni konferenci, ki je učvrstila vrednost sodelovanja med Slovenijo in Rusijo, je sledilo tretje srečanje Poslovnih svetov Rusije in Slovenije. Vse od ustanovitve si sveta prizadevata za uresničevanje predlogov s področja dvostranskega trgovinsko-gospodarskega sodelovanja. Seznam delovnih področij obsega sodelovanje na projektih naftne industrije, energetike, telekomunikacij, IT, avtomobilske in kemijske industrije, ekologije in gradbeništva. Sveta si želita razvijati sodelovanje med državama tudi s pomočjo gospodarskih zbornic obeh držav, pristojnih ministrstev in veleposlaništev. Sodelujeta z različnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z rusko - slovenskim sodelovanjem na gospodarskem, političnem in kulturnem področju.

Na današnjem srečanju so člani sveta sprejeli program dela, ki med drugim vključuje obisk gospodarske delegacije v Jekaterinburg letos jeseni, sodelovanje pri delu Mešane komisije Slovenija Rusija ter vključitev v program Partnerstva za modernizacijo. Leto bo zaključil s srečanjem Slovenija v očeh tujih investitorjev, izkušnje ruskih in mednarodnih investitorjev. Zbrani člani svetov so si ob tej priložnosti izmenjali izkušnje, informacije in predloge za sodelovanje, predsednika obeh poslovnih svetov pa sta obenem tudi podpisala protokol.

 
Janez Škrabec, Aleš Cantarutti in Eduard Vaino                                            

Konferenco v Portorožu je obiskala močna delegacija predstavnikov ruskega gospodarstva, ki prepoznavajo močne potenciale medsebojnih odnosov. Prisotni so bili predstavniki Gospodarske zbornice Rusije, Ministrstva za gospodarski razvoj, Slovensko ruskega poslovnega kluba, Sberbanke, družbe Avtovaz, Sovtransavto Nižni Novgorod, DMA-detajl, AGROVOLGA, AKFA Industrial, EnergoStrojService itd …

OBJAVE V MEDIJIH:

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.