Novice


Arhiv: Ustanovljen Slovensko - indijski poslovni svet

V četrtek, 26. septembra je na Gospodarski zbornici Slovenije tudi uradno zaživel Slovensko – indijski poslovni svet. Predsednik društva je postal direktor podjetja Bosio Hugo Bosio.

Z leve: Edvin Sever, Sarvajit Chakravarti, Hugo Bosio in mag. Samo Hribar Milič.

Slednji je ob tej priložnosti predstavil namen ustanovitve društva, to je predvsem združevanje slovenskih podjetij pri poslovanju v Indiji. Osnovna ideja društva je, da so podjetja skupaj - z jasno usmeritvijo in čistimi nameni - močnejša. Trg je težaven zaradi svoje velikosti in oddaljenosti ter dajatev za uvoz izdelkov oziroma storitev. Cilji društva so organiziran nastop na trgu, iskanje sinergij med podjetji, prenos dobrih praks in organizacija skupnih nastopov – predvsem sejemskih.

Mag. Samo Hribar Milič, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in član poslovnega sveta,je ustanovitev društva označil za novo poglavje v bilateralnih odnosih med Indijo in Slovenijo. Izpostavil je, da mora društvo ne le pomagati slovenskim podjetjem pri vstopu na indijski trg, temveč tudi nadalje razvijati dobre bilateralne odnose med obema državama. Indijski veleposlanik Sarvajit Chakravarti je ob tem izrazil prepričanje, da se bodo ti odnosi v prihodnje zagotovo še okrepili.

Slovensko – indijski poslovni svet je na ustanovnem zboru obenem obravnaval statut ter izvolil organe društva. Predsednik je tako postal Hugo Bosio, direktor družbe Bosio, sekretarka pa mag. Nataša Turk, vodja področja na Centru za mednarodno poslovanje pri GZS. V izvršilni odbor so imenovali Edvina Severja, predsednika Letrike, dr. Draga Fabijana, direktorja družbe Litostro Power, Rudija Brica, direktorja Petra strojev, mag. Devida Palčiča, predsednika Skupine Robotina, Nj. Eksc. Sarvajita Chakravartija, indijskega veleposlanika v Sloveniji ter Janeza Premožeta z Ministrstva za zunanje zadeve RS.

Člani nadzornega odbora so postali Bojan Črtalič, direktor podjetjaFerročrtalič, mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS in mag. Valter Leban, izvršni direktor za produkcijo v Koncernu Kolektor.

Društvo naj bi, kot je povedal predsednik, v prihodnje pripravilo nabor pomembnejših sejmov, ki bi bili potencialno primerni za nastop ožje skupine slovenskih podjetij, med aktivnosti, ki naj bi jih izvedli še to leto, pa sodi tudi srečanje predstavnikov društva z indijskim ministrom za težko industrijo in javna podjetja Patelom in vodilnimi v indijskem energetskem gigantu BHEL. V začetku prihodnjega leta bo organiziran obisk slovenske gospodarske delegacije na sejmu IESS 2014 v Mumbaju ter obisk delegacije na CII Partnership Summitu v Bangaloreju. Ob zaključku ustanovnega zbora je sledila zanimiva izmenjava mnenj in izkušenj podjetij s poslovanjem na indijskem trgu.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.