Novice


Arhiv: Ovire pri poslovanju z ZDA?

Med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike potekajo obširna pogajanja v okviru tako imenovanega Transatlantskega trgovinskega in investicijskega partnerstva (TTIP).

Predvideno je, da bo sporazum vseboval vsa področja trgovinskega in investicijskega sodelovanja in bo najbolj obsežen in podroben sporazum v okviru svetovne trgovine doslej.

Poleg odprave carinskih in necarinskih ovir bo sporazum TTIP med drugim vseboval pravila s področij zaščite naložb in intelektualne lastnine, medsebojno priznavanje tehničnih in drugih standardov, olajšal naj bi elektronsko poslovanje, odpravil ovire na področju storitvenih dejavnosti, javnih naročil in še cele vrste drugih področij. Neodvisni raziskovalci napovedujejo, da bi lahko uspešno sklenjen sporazum TTIP ustvaril dodatnih 120 milijard evrov (0,5 % BDP) v evropskem in 90 milijard evrov v ameriškem gospodarstvu, preostali svet pa naj bi pridobil približno 100 milijard evrov.

Eden glavnih ciljev prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA, ki je trenutno še v fazi usklajevanja in dogovarjanja, je v čim večji meri zajeti oziroma upoštevati potrebe malih in srednje velikih podjetij, ki naj bi kot glavni nosilci gospodarstev obeh celin pridobila dodatne priložnosti za mednarodno poslovanje.

Evropska komisija je zato oblikovala vprašalnik za mala in srednje velika podjetja, preko katerega lahko podjetja sporočijo, s katerimi ovirami se soočajo pri poslovanju z ZDA.

Vprašalnik je na voljo na spletni povezavi:
http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=TTIPSME&lang=en

Vprašalnik bo aktiven vsaj do 14. julija 2014. Pripravljen je v angleščini, saj so njegova ciljna skupina podjetja, ki poslujejo z ZDA.

Gospodarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS pozivata vsa slovenska podjetja, ki se srečujejo s problematiko poslovanja in ovirami pri poslovanju z ZDA, da preko omenjenega vprašalnika prispevajo svoje pripombe. Na ta način naj bi pripomogla k reševanju omenjene problematike in s tem pomagala k odpravi ovir.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.