Novice


Arhiv: V okviru projekta S_LIFE v podjetja BMW, Porsche in Daimler

Projekt S_LIFE se nadaljuje in po uspešnem 2. študijskem obisku v Belgiji in na Nizozemskem bodo udeleženci 3. študijskega obiska obiskali podjetja BMW, Porsche in Daimler. Obisk bo potekal 9. in 10. julija 2014 na Bavarskem in v regiji Baden Württemberg, pred tem (7. in 8. julija) pa bo v BMW Welt v Münchnu potekal dvodnevni forum “Car of the future”.

EU projekt S_LIFE se ukvarja z učinkovito uporabo materialov skozi celotno življenjsko dobo vozila in tokrat bodo podjetja BMW, Porsche in Daimler predstavila svoje okoljske strategije in učinkovitosti upravljanja z materiali. Udeleženci študijskega obiska se bodo imeli priložnost seznaniti z rešitvami in strategijami za recikliranje, razstavljanje in ponovno uporabo avtomobilskih modulov in komponent. Udeležba je brezplačna, udeleženci si sami krijejo le strošek nočitve in v primeru lastnega prevoza tudi prevoz. Če bodo udeleženci izrazili interes, pa bo ACS organiziral brezplačen avtobusni prevoz. Število mest tokrat ni omejeno, podjetja pa se lahko prijavijo na tina.iglicar@acs-giz.si.

Direktor Slovenskega avtomobilskega grozda (ACS) Dušan Bušen je ob tem povabil vsa podjetja, ki jih tema zanima, da se udeležijo dogodka: »Na področju recikliranja materialov in ponovne uporabe avtomobilskih delov se odpirajo za podjetja nove poslovne priložnosti, možnosti sodelovanja, vedno nove in nove tehnologije pa prispevajo k zmanjševanju odpadkov ter s tem obremenjevanju okolja. Študijski obiski so tako izvrstna priložnost, da podjetja iz prve roke spoznajo, kako se tega lotevajo v drugih podjetjih, in za navezovanje poslovnih stikov.«

Slovenski avtomobilski grozd v sodelovanju s SPIRIT Slovenija, javno agencijo Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma sodeluje v projektu S_LIFE, v okviru katerega organizirajo študijske obiske na temo tehnologij za ločevanje in sortiranje materialov za recikliranje in podobno uporabo komponent. S_LIFE je evropski projekt, ki združuje osem partnerjev iz šestih držav – med njimi sta tudi ACS in SPIRIT Slovenija –, ki spodbuja učinkovito rabo materialov skozi celotno življenjsko dobo avtomobila (od zasnove avtomobilov do ponovne uporabe odpadnih materialov). S projektom želijo razviti sodelovanje med vodilnimi evropskimi regijami na področju avtomobilske industrije, kar bo prineslo nove rešitve tako na znanstvenem kot ekonomskem področju (nove tehnologije, multidisciplinarne raziskave, nove poslovne modele). Študijski obiski so eden izmed štirih delovnih paketov projekta, ki so za Slovenijo, kot t. i. učečo regijo, v tem projektu še posebnega pomena. Prek tovrstnih obiskov se prenašajo dobre prakse iz bolj razvitih držav, izobraževanja in mreženja pa so namenjena tako oblikovalcem politik kot tudi strokovnjakom v podjetjih, raziskovalcem in študentom. Več o projektu lahko preberete tukaj.

***

Dodatne informacije: GIZ ACS, Tina Igličar na tina.iglicar@acs-giz.si.

Več o ACS:

Slovenski avtomobilski grozd (ACS) je interesno združenje slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije, ki že več kot deset let vso energijo vlaga v rast in razvoj svojih članov. V preteklem obdobju smo prav na podlagi lastnega znanja in z intenzivnim vlaganjem v tehnologijo ter razvoj prerasli iz majhne skupine med seboj nepovezanih podjetij in institucij v tesno povezano mrežo razvojnih partnerjev večine najpomembnejših svetovnih proizvajalcev avtomobilov. Danes ACS povezuje 64 podjetij in institucij znanja z več kot 20 tisoč zaposlenimi. Podjetja ustvarijo več kot 3,3 milijarde evrov, od tega prek 80 odstotkov izvoza. Skupaj s proizvajalcem vozil REVOZ v Sloveniji to predstavlja kar 21 odstotkov celotnega slovenskega izvoza in 10 odstotkov BDP.

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.