Novice


Arhiv: Gospodarska delegacija v Mehiko

Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju s Slovenskim avtomobilskim grozdom (ACS) vabi predstavnike slovenskega gospodarstva, povezane z avtomobilsko industrijo, da se pridružijo gospodarski delegaciji v Mehiko.

Obisk v Mehiki je predviden med 5. in 9. majem letos (s povratkom v Slovenijo 10. oziroma 11. maja), delegacijo pa bosta spremljala mag. Samo Hribar Milič, predsednik GZS, in Aleš Cantarutti, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Podroben program obiska se nahaja v prilogi.

Cena udeležbe, v katero je zajeto potovanje (letalska vozovnica na relaciji Ljubljana – Leon, Queretaro - Ljubljana) ter namestitve v času bivanja (5 oziroma 4 nočitev), znaša približno 1.750 € (povratek v Slovenijo v ponedeljek, 11. maja), oziroma približno 2.000 € (povratek v Slovenijo v nedeljo, 10. maja). Cena letalske vozovnice je nižja v kolikor udeleženci ostanejo v Mehiki iz sobote na nedeljo.

Poleg obiskov in sestankov pri avtomobilskih proizvajalcih (GM, Volkswagen ...) ter lokalnih institucijah v Leonu in Queretaru je predvideno tudi srečanje s predstavniki mehiškega avtomobilskega grozda, člani delegacije pa bodo imeli priložnost prisostvovati tudi svečani otvoritvi proizvodnega obrata podjetja Kolektor v mestu Silao.  Del programa in sestanki z lokalnimi podjetji bo v sodelovanju z mehiškimi partnerji (PROMEXICO) oblikovani v skladu z interesi udeležencev, zato pozivamo vsa zainteresirana slovenska podjetja, da čim prej (najkasneje pa do četrtka 9. aprila) pošljejo v angleškem jeziku izpolnjeno prijavnico, ki se nahaja v prilogi.   

Vaše prijave sprejemamo na Gospodarski zbornici Slovenije, kjer lahko dobite tudi vse dodatne informacije, kontakt: Marko Jare, tel 01 5898 158, e-pošta: marko.jare@gzs.si.

Mehika je eden najhitreje razvijajočih trgov za avtomobilsko in avtomobilsko dobaviteljsko industrijo. Po podatkih iz leta 2013 je v Mehiki prisotnih preko 40 proizvajalcev vozil, ki proizvajajo preko 400 različnih modelov. Država se uvršča na tretje mesto na zahodni hemisferi – takoj za ZDA in Brazilijo. Avtomobilski sektor predstavlja približno petino mehiške industrije, letni obseg proizvodnje vozil v letu 2013 pa je presegel 3,1 milijona vozil. Tradicija avtomobilske industrije v Mehiki bo kmalu stara že sto let, saj so »glavni trije proizvajalci« General Motors, Ford in Chrysler v Mehiki prisotni že iz časov pred drugo svetovno vojno, medtem ko sta Nissan in Volkswagen svoje obrate odprla v šestdesetih letih.
V prvih mesecih preteklega leta so vlaganja na področju avtomobilske industrije v Mehiki presegla 10 milijard USD. Kia Motors je sredi lanskega leta napovedala naložbo v vrednosti milijarde USD, Mercedes Benz in Nissan sta v fazi gradnje novih obratov v višini 1,4 milijarde USD. AUDI je začel graditi novo tovarno, katere vrednost bo znašala 1,3 milijarde USD, BMW pa načrtuje naložbo v višini milijarde USD. Skratka, vsi pomembni proizvajalci vozil so ali pa še bodo začeli svojo proizvodnjo v Mehiki, s čimer je podana dodatna vzpodbuda za investicije in selitev proizvodnje dobaviteljev – verjetno tudi slovenskih, saj  po odprtju hčerinskega podjetja TBP svoj obrat odpira tudi skupina Kolektor.

Pripete datoteke

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.