Novice


Arhiv: Uspešen začetek obiska slovenskih gospodarstvenikov na Poljskem

Varšava, 23. aprila 2015 – Včeraj je svoj tridnevni obisk na Poljskem začela 15-članska delegacija, ki jo organizirajo skupaj Gospodarska zbornica Slovenije, Javna agencija SPIRIT Slovenija, Veleposlaništvo RS v Varšavi in Slovensko-poljski poslovni klub Triglav - Rysy v sodelovanju s poljskimi partnerskimi institucijami in organizacijami.

Prvi dan se je delegacija udeležila poslovne konference na Poljski gospodarski zbornici (KIG) v Varšavi. V uvodnem delu je delegacijo pozdravil njen predsednik Andrzej Arendarski, ki je izpostavil tradicionalno dobre odnose, tako med samimi institucijami, kot tudi med podjetji iz obeh držav. Nenazadnje to potrjujejo tudi številke o blagovni menjavi med državama, ki so v preteklem letu dosegle rekordnih 1,3 mrd eurov.

Tudi predsednik GZS Samo Hribar Milič je izrazil zadovoljstvo s konstantnim povečevanjem števila slovenskih podjetij, ki poslujejo s poljskim trgom. Izpostavil je tudi odlične pogoje poslovanja, ki so jih deležna tako tuja, kot tudi domača podjetja na poljskem trgu. Na ta način se ustvarjajo ne samo nove poslovne, pač pa tudi prijateljske vezi med Poljaki in Slovenci. Ob koncu predstavitve razmer slovenskega gospodarstva je predsednik GZS gostitelje povabil, da skupaj s svojimi člani obiščejo Slovenijo.

Veleposlanik RS v Varšavi Robert Krmelj je čestital predstavnikom Poljske gospodarske zbornice ob njihovi 25-letnici, hkrati pa poudaril, da obe zbornici med seboj sodelujeta kot partnerici že 23 let - od priznanja naše države s strani Poljske.

Zoran Stamatovski, sekretar agencije SPIRIT ter Dariusz Karwowski iz Poljske agencije za informiranje in tuje investicije sta v nadaljevanju predstavila investicijski okolji obeh držav, Matej Hojnik, predsednik Slovensko-poljskega poslovnega kluba Triglav-Rysy, pa je predstavil njegovo delovanje, ki temelji na pomoči in spodbujanju tako poljskih kot tudi slovenskih podjetij, pa tudi fizičnih oseb pri medsebojnem sodelovanju na vseh ravneh.

Ob koncu poslovne konference je Aleksandra Wadowska iz poljske agencije za razvoj podjetništva (PARP) predstavila nekatere mehanizme in programe, ki lahko pomagajo podjetjem pri internacionalizaciji - med drugim je bilo omenjeno tudi sodelovanje v okviru programa Enterprise Europe Network (EEN), katerega član je tudi GZS.

Po končani poslovni konferenci so se člani slovenske delegacije srečali s potencialnimi poljskimi partnerji - opravljenih je bilo okoli 30 sestankov.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.