Novice


Arhiv: Indija: priložnosti v visoki tehnologiji

Gospodarska zbornica Slovenije je skupaj z Veleposlaništvom Indije v Sloveniji 12. maja 2015 pripravila posvet z naslovom Indija: novi okviri poslovanja in nove poslovne priložnosti. Dogodka se je udeležilo okoli 25 predstavnikov gospodarstva.


Indijski veleposlanik v Sloveniji Sarvajit Chakravarti je uvodoma poudaril, da si Indija prizadeva za spodbujanje naložb v proizvodnem sektorju in s tem povečanje deleža proizvodnje v BDP na 25 odstotkov do leta 2022. S tem naj bi se povečala tudi globalna konkurenčnost proizvodnega sektorja v Indiji.

Za Slovenijo so po njegovem mnenju zanimive predvsem strateški panoge, kot so obrambna oprema, letalska in vesoljska industrija, ladjedelništvo in popravilo ladij, investicijsko blago in inženiring, sledijo proizvodi z visoko dodano vrednostjo na področju avtomobilske industrije, elektronike, zdravil in farmacevtskih izdelkov, kemične industrije, petrokemičnih izdelkov ter papirne industrije. Med drugim je poudaril tudi pomen ustvarjanja novih delovnih mest, kjer je še posebej izpostavil živilskopredelovalno industrijo.

V nadaljevanju je nato izčrpno predstavil aktualne poslovne priložnosti predvsem na visokotehnoloških področjih, kot so elektronika, obnovljiva energija, solarna energija, strojništvo, predelava živil, gradbeništvo itd, za katera je indijska vlada pripravila tudi vrsto spodbud za privabljanje tujih vlagateljev. Veleposlanik je podrobneje spregovoril še o novih infrastrukturnih projektih, saj Indija za spodbujanje proizvodnje načrtuje izgradnjo petih novih industrijskih koridorjev. Podal je tudi informacijo o t. i. »Projektu 100 pametnih mest", za katerega je v proračunu 2015-16 že zagotovljena milijarda dolarjev.

Udeležence je ob koncu povabil k udeležbi na partnerskem vrhu Oživljeni Rajasthan, ki bo novembra v Džaipurju ter na nekaterih pomembnejših sejmih, ki se bodo do konca letošnjega leta še odvijali v Indiji.

V nadaljevanju so indijski poslovnež Bitthal Maheshwari, P. R. Murali (BHEL Ltd.) in Sushi Kumar Padhee (NALCO Ltd.) predstavili možnosti za sodelovanje s slovenskimi podjetji, v razpravi, ki je sledila, pa so indijski gostje odgovarjali na konkretna vprašanja slovenskih poslovnežev.


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.