Novice


Arhiv: Luka Koper pomembno okno Madžarske v svet

Ljubljana, 28. maja 2015 – V informacijski tehnologiji, logistiki in agroživilstvu je velik potencial za sodelovanje med slovenskimi in madžarskimi gospodarstveniki, se je strinjalo okoli 50 udeležencev včerajšnjega poslovnega seminarja o poslovanju in priložnostih na madžarskem trgu. Dogodek v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in v sodelovanju z Veleposlaništvom Madžarske v Sloveniji je bil usmerjen v vzpostavljanje novih kontaktov in krepitev že obstoječih ter izmenjavo informacij.
Generalni direktor GZS, mag. Samo Hribar Milič, je uvodoma poudaril, da se je menjava med obema državama v zadnjih letih več kot podvojila, da pa je na voljo še veliko možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja. Seminar, ki potrjuje tudi dobro institucionalno sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko, vidi kot eno od priložnosti za vzpostavitev novih poslovnih stikov.

Veleposlanica Madžarske Edit Szilágyiné Bátorfi je izrazila zadovoljstvo, da sta slovenska in madžarska stran uspešno realizirali idejo o poslovnem srečanju, ki bo gotovo ponudilo nove informacije o madžarskem trgu in ideje za nove poslovne vezi.

Poslovno okolje Madžarske je predstavil László Szabó, namestnik ministra na madžarskem Ministrstvu za zunanje zadeve. Izpostavil je vrsto strukturnih sprememb, ki jih je doživela Madžarska od leta 2010 dalje, od sprejetja nove ustave do reforme davčne zakonodaje. Madžari se ponašajo z najbolj fleksibilno delovno zakonodajo v Evropi, prenovili pa so tudi sistem poklicnega izobraževanja, ki študentom na univerzi med študijem omogoča pridobivanje delovnih izkušenj v podjetjih. Zelo pomembne so za Madžarsko tudi neposredne tuje naložbe, ki so eden od ključnih elementov madžarskega gospodarskega vzpona, o katerem nenazadnje govorijo tudi makroekonomski kazalniki. Madžarsko odlikuje tudi dobra zemljepisna lega, pri čemer je Szabó posebej poudaril pomen Luke Koper za madžarske izvoznike.

Miklós Horváth je predstavil Hungarian Foreign Trade Association, ki z različnimi storitvami malim in srednjim podjetjem pomaga pri prodoru na tuje trge ter pri skupnem sodelovanju držav članic EU na tretjih trgih.

Stalno arbitražo pri Gospodarski zbornici Slovenije je prikazal generalni sekretar Marko Djinović. Stranke se v praksi zaradi številnih prednosti, ki jih le-ta prinaša v primerjavi z reševanjem sporov pred državnim sodiščem, pogosto odločajo za arbitražo kot način reševanja sporov. Opozoril pa je, da je že ob sklenitvi pogodbe potrebno vanjo vključiti tudi arbitražno klavzulo.

Sledile so panožne predstavitve s področja logistike, rešitev v cestnem prometu in cestninskih plačil na Madžarskem ter agroživilstva, svoje izkušnje pri poslovanju na Madžarskem pa so predstavila tudi slovenska podjetja.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.