Novice


Arhiv: Srbske občine in mesta vabijo slovenske vlagatelje

Ljubljana, 11. junija 2015 – Na današnji konferenci o investicijskih priložnostih v Srbiji, ki jo je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju s Srbsko-slovenskim poslovnim klubom Slovenija, je več srbskih mest in občin predstavilo svoje investicijske lokacije, primerjalne prednosti in spodbude, ki jih namenjajo tujim vlagateljem.

 

Generalni direktor GZS, mag. Samo Hribar Milič, je uvodoma izpostavil, da že sedaj veliko slovenskih gospodarstvenikov izkorišča priložnosti v Srbiji. Vse več je tudi takih, ki bi vsaj del proizvodnje ali poslovanja preselili na srbski trg. Hkrati je spregovoril tudi o procesu privatizacije, ki poteka pri nas. Prednosti za tuje naložbenike pri nas vidi v odprtosti tržišča, dobrih gospodarskih in političnih odnosih s sosednjimi državami, pa tudi z Nemčijo, s katero imamo največji delež blagovne menjave.

 

Nejc Lahne, namestnik generalnega sekretarja Stalne arbitraže pri GZS, je predstavil vlogo, ki jo lahko ima Stalna arbitraža pri poslovanju in investiranju slovenskih podjetij v Srbiji. Arbitraža, kot poslovni mehanizem reševanja sporov je še posebej primerna v primerih čezmejnih transakcij, ko so učinkovitost, nevtralnost, zaupnost in izvršljivost ene bistvenih prednosti, ki jih podjetjem ponuja arbitraža nasproti reševanju sporov pred državnimi sodišči. Stalna arbitraža ima izkušnje z reševanjem sporov med strankami iz regije in v regiji predstavlja učinkovit ter nevtralen forum za reševanje gospodarskih sporov.

V nadaljevanju so se predstavile občine/mesta Bač, Novi Pazar, Svilajnac, Šabac, Vlasotince in Žitište.

 

Občina Bač ima dobro razvit turizem, kmetijstvo in proizvodnjo ter se ponaša z dobro komunalno opremljeno industrijsko cono. Znana je po svoji organski proizvodnji hrane in izvozu metalurških proizvodov, medu in jagod.

 

Mesto Novi Pazar ima dobro razvito tekstilno, lesno in obutveno industrijo, proizvodnjo zdrave hrane, turizem, trgovino, logistiko, transport in gradbeništvo. V mestu se nahajajo tudi kulturno - zgodovinski objekti, ki so del Unescove kulturne dediščine.

 

Glavna prednost občine Svilajnac je v dobrem izobraževalnem sistemu, ki je prilagojen konkretnim potrebam lokalnega gospodarstva. V občini deluje veliko malih in srednje velikih podjetij, prisotnih pa je tudi večje število tujih investitorjev. Slednje je predvsem posledica prostotrgovinske cone, ki investitorjem ponuja nižje davčne stopnje na področju obdavčitve podjetij in potrošnje. 

 

Mesto Šabac je privlačno za investitorje, ker ima učinkovito administracijo, dobro razvito komunalno infrastrukturo in dobre regionalne prometne povezave.

 

Občina Vlasotince ima dolgo tradicijo vinogradništva, občina Žitište pa se ponaša z močno živilsko in prehrambno industrijo, dobro razvito logistiko in transportom ter kakovostno kmetijsko mehanizacijo. Občina Žitište ponuja 24 komunalno opremljenih območij za industrijske objekte ter možnosti vlaganj na področju geotermalne energije.

 

Vse občine in mesta so posebej zainteresirani za pritegnitev vlagateljev in poslovnih partnerjev iz vrst slovenskih podjetij.

 

Konferenca se je zaključila z dvostranskimi pogovori, kjer so slovenska podjetja izmenjala dodatne informacije o poslovnih in investicijskih priložnostih s sodelujočimi predstavniki občin in lokalnimi pisarnami za spodbujanje tujih naložb.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.