Novice


Arhiv: Minister Erjavec o poslovanju z Rusijo

Ljubljana, 6. julij 2015 – Na Gospodarski zbornici Slovenije so se danes na tradicionalnem letnem srečanju z ministrom za zunanje zadeve RS Karlom Erjavcem sešli člani Slovensko – ruskega poslovnega sveta. Osrednji poudarek srečanja je bil pregled aktivnosti podjetij, ki sodelujejo z Rusko federacijo ter razprava o trenutnih razmerah na ruskem trgu.

Srečanje je otvoril generalni direktor GZS, mag. Samo Hribar Milič, ki je poudaril pomembnost tovrstnih srečanj za pregled stanja na trgu ter predstavitev konkretnih ovir pri poslovanju, ki jih v veliki meri generira nihanje tečaja rublja.

Temu je pritrdil tudi zunanji minister Karl Erjavec in dodal, da se je tečaj rublja v zadnjem času sicer že nekoliko ustalil, kar nakazuje na delno izboljšanje pogojev poslovanja, četudi stanje ni povsem enako kot v času pred nastopom krize v Ukrajini. Povzel je, da aktualni podatki sicer nakazujejo na padec blagovne menjave med obema državama, da pa kljub vsemu Rusija ostaja strateški partner. Država je izjemno odprta za sodelovanje s Slovenijo, zato bi po njegovem mnenju omenjeni primanjkljaj lahko izboljšali brez večjih ovir. Minister je spregovoril še o bližajočem se zasedanju slovensko-ruske medvladne komisije (MK) za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki se bo odvijalo 16. septembra v Kazanu.

Na njem bodo slovenska podjetja lahko predstavila svoje aktivnosti, pri čemer bodo nekoliko bolj izpostavljena področja avtomobilske industrije, ekologije, IKT in zdraviliškega turizma. Zasedanja se bo udeležil tudi sopredsednik MK z ruske strani, minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov, ki pa se bo skupaj z ruskim premierjem, Dmitrijem Medvedjevim, že pred tem udeležil julijske slovesnosti pri Ruski kapelici na Vršiču. Minister Erjavec je povedal še, da ga jeseni čaka srečanje z ruskim zunanjim ministrom, Sergejem Lavrovom, ki prav tako potrjuje, da je Rusija izjemno odprta do poslovanja s Slovenijo, pri čemer pa po besedah Lavrova igrata najpomembnejšo vlogo kakovost in cena ponudbe.

Predsednik Slovensko – ruskega poslovnega sveta in direktor podjetja Riko Janez Škrabec se je z zunanjim ministrom strinjal in poudaril, da je bilo kljub zaostrenim odnosom med EU in Rusijo v preteklem letu veliko storjenega za to, da se ohrani dober dialog med Slovenijo in Rusijo predvsem na gospodarsko-političnem področju. Povzel je, da smo edina članica EU, ki je lani decembra organizirala zasedanje omenjene MK pod vodstvom predsednika Minihanova pa nas je obiskala tudi močna delegacija podjetij Republike Tatarstan. Izpostaviti velja tudi srečanje obeh poslovnih svetov Slovenije in Rusije v Nižnjem Novgorodu marca letos, na katerem je slovenska podjetja sprejel gubernator regije Šancev in rezultat katerega so nove poslovne priložnosti. V začetku maja 2015 pa so se v sklopu priprav na prihodnje zasedanje medvladne komisije septembra v Kazanu predstavniki podjetij sestali z ministrom Nikiforovim, na katerem je bilo sprejetih kar nekaj konkretnih pobud za krepitev sodelovanja s Tatarstanom. Na koncu je Škrabec izpostavil še, da v sodelovanju z ministrstvom za zunanje zadeve v okviru Strateškega foruma Bled Slovensko – ruski poslovni svet pripravlja panel na temo aktualnih gospodarskih odnosov z Rusijo. Sodelovanje je že potrdil predsednik Rusko – slovenskega poslovnega sveta in podpredsednik avtomobilskega koncerna Avtovaz Eduard Vajno.

V zaključnem delu srečanja so člani poslovnega sveta izpostavili problem zamika investicijskih ciklov v Ruski federaciji na račun omejevanja uvoza, hkrati pa so sporočili, da so nekatera podjetja preko medsebojnega sodelovanja uspela pridobiti status ruskega proizvajalca in tako priti do novih poti za povečanje prometa. Opažajo tudi, da pri sklepanju pogodb prihaja do dodatnih stroškov zaradi zaščite tečaja rublja, vendar menijo, da bi bila izguba v nasprotnem primeru še večja. Omenili so tudi problem zagotavljanja finančne podpore pri kreditiranju kupca, pri čemer je minister Erjavec zagotovil, da se slovenske banke že dogovarjajo z ruskimi za vzpostavitev linije financiranja kupcev in obljubil, da se bo o omenjeni temi pogovoril tudi s slovenskim ministrom za finance.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.