Novice


Arhiv: V Švico le z dobro predpripravo!

V četrtek, 16. junija 2016, smo na GZS v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija pripravili strokoven seminar pod naslovom Kako poslovati s Švico. Da bi se podjetja čim bolje pripravila na vstop na ta trg, smo pripeljali strokovnjakinje iz Slovenije in Švice, ki jim bodo pomagale dobiti določeno potrebno predznanje.

V uvodnem nagovoru o Švici je direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, g. Ante Milevoj poudaril, da gre za dobro stoječi »brand Švica«, z izredno privlačnim poslovnim okoljem in visokimi standardi, ki pa zahtevajo najprej pripravo.

Vanja Bele, vodja področja v Centru za mednarodno poslovanje pri GZS, je podala nekaj splošnih makroekonomskih dejstev o švicarskem gospodarstvu ter poudarila posebnosti državne ureditve ter poslovne kulture, ki jih je pri vstopu na švicarski trg dobro upoštevati.

Dr. Petra Rihar, odvetnica, ki živi in dela v Švici, sicer pa Slovenka, ki se pretežno ukvarja z zastopanjem slovenskih strank v Švici, je navedla nekaj primerov iz prakse, ki govorijo v prid dobri predpripravi. Pomembno področje in osnova dobrega in varnega sodelovanja s Švicarji je dobra partnerska pogodba. Še posebno pozornost velja nameniti vsebini v primeru, ko pogodbo sestavi švicarska stranka. Opozorila je, da slovenske poslovneže velikokrat zavede renome urejenosti in uspešnosti Švice, ki pa ni sinonim za poštenost. Poslovanje je treba zavarovati racionalno in se ne zadovoljiti z verbalno zavezo.

Najbolj osnovno področje napotitve delavcev v Švico je predstavila Stephanie Anliker iz Urada za nadzor trga dela pri švicarskem Ministrstvu za gospodarstvo. Od splošnih okoliščin, iz katerih izhaja regulativa je prešla na povsem konkretne postopke prijave napotenih delavcev ter izračun plače po švicarskih kolektivnih pogodbah.

Anica Horvat, direktorica računovodskega servisa FIRST d.o.o z Murske Sobote je predstavila napotitveno zakonodajo ter primer obračunavanja plač po švicarski zakonodaji.

Podana vsebina je bila izredno koristna, saj so vprašanja podjetij ter njihove izkušnje kar deževala. Seminar se je zaključil z individualnimi razgovori z gostjami.

Povzetek:

- za vstop na švicarski trg oz. pridobitev prvih kontaktov je priporočljiva predpriprava v smislu kadrov, poznavanja jezika, časovnih in finančnih resursov, saj gre za tek na dolge proge, osvajanja različnih jezikovnih področij ter za trg z močno konkurenco, kjer so uveljavljeni zelo visoki standardi

- v primeru opravljanja storitev v Švici se je priporočljivo predhodno pozanimati o morebitnih kolektivnih pogodbah, višino plače v targetiranem sektorju ter o zahtevanih pogojih in regulativah. Švicarji namreč izredno pogosto kontrolirajo delovišča in radi sankcionirajo kršitve.

Na koncu je treba omeniti še, da se pripravljajo novosti v zakonu o napotitvah delavcev v tujino, ki je še v medresorskem usklajevanju in bo predvidoma zaključen jeseni. Največ novosti je pričakovati v postopku pridobivanja obrazca A1. 

 

Kontaktna oseba za poslovanje s Švico:

Vanja Bele, 01 5898 113, vanja.bele@gzs.si

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.