Novice


Arhiv: Kanada: podobna potrošniška kultura in močna slovenska skupnost

V torek, 21. junija 2016, je Center za mednarodno poslovanje pri GZS v sodelovanju s Kanadsko slovenske gospodarske zbornice, organiziral seminar Priložnosti za slovenska podjetja v Kanadi. Imeli smo možnost prisluhniti častni konzulki Kanade v Sloveniji, ga. Aleši Kandus in g. Johnu Doma, častnemu generalnemu konzulu Slovenije v Kanadi, ki je udeležencem orisal priložnosti ter izzive Kanade. Pri investiciji v Kanadi je potreben čas, follow-up, vztrajnost, kapital ter seveda podrobna analiza trga. Poudaril je, da Kanado odlikujejo finančna stabilnost, konkurenčno razvojno okolje ter nizki davčni in poslovni stroški.

G. Marko Balažic, generalni sekretar Fokus 2031, se je dotaknil sporazuma CETA, ki je bil nedavno v pogajanjih. Pričakovati je, da se bo menjava med EU in Kanado, po sprejetju CETA, povečala za četrtino. Za slovenska podjetja to med drugim pomeni olajšanje stopnje carin, saj bo večina odstranjenih takoj po sprejetju sporazuma, po sedmih letih pa le teh ne bo več na industrijske izdelke. Ocenjujejo tudi, da bo 92 odstotkov EU kmetijskih ter prehrambnih izdelkov izvoženo v Kanado brez carin.

G. Bradwin Niblock, trgovinski svetnik in komisar za trgovinske odnose na Veleposlaništvu Kanade v Budimpešti je poudaril, da gre za 36 milijonski trg z 10 provincami in 3 teritoriji. Uradna jezika sta angleščina in francoščina, kar morja podjetja vzeti v zakup pri poslovanju. Hkrati se je dotaknil kako veleposlaništvo lahko pomaga slovenskim podjetjem pri lažjem vstopu na kanadski trg.

g. Simon Pribac, izvršni direktor, Kanadsko slovenske gospodarske zbornice, je predstavil delo zbornice in predvsem namen, ki je pomoč slovenskim in evropskim podjetjem dostopati do kanadskega trga ter obratno. S pomočjo KSGZ lahko pridobite nove poslovne partnerje, razširite svojo mrežo poznanstev v Kanadi, pridobite brezplačen dostop do KSGZ programov, dostop do njihovih ponudb in povpraševanj ter veliko več.

Nenazadnje so seminar zaključile predstavitve podjetij , ki že uspešno sodelujejo s KSGZ ter posledično tudi uspešno poslujejo v Kanadi: MIK Celje, Varion D.o.o. in Mobinet d.o.o.

Kanada je zaradi svoje kulturne in potrošniške podobnosti z evropskim trgom ter tudi izredno močno slovensko skupnostjo obetajoč izvozni trg za slovenska podjetja.

Več informacij: Marko Jare, marko.jare@gzs.si

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.