Novice


Arhiv: Belorusija – Deset razlogov za investiranje

Slovenski in beloruski gospodarstveniki so se na današnjem forumu seznanili s poslovnimi priložnostmi v obeh državah. Podpisan je bil tudi sporazum o sodelovanju med Štajersko gospodarsko zbornico in Gospodarsko zbornico Vitebsk. Dogodek je potekal v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in javne agencije SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Belorusije in njeno regionalno podružnico iz Vitebska.

 

Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je uvodoma izrazil zadovoljstvo, da so poleg gospodarstvenikov iz obeh držav na današnji poslovni konferenci prisotni tudi predstavniki uradnega političnega in organizacijskega nivoja iz obeh držav. Tudi na tem področju namreč vidi priložnosti za izboljšanje odnosov za še bolj mehko obliko regulacije in s tem za še več sodelovanja. Opaža, da po eni strani vedno več slovenskih gospodarstvenikov vidi izkorišča priložnosti v Belorusiji, po drugi pa je na GZS zaznati rastoče število povpraševanj o pogojih poslovanja v Sloveniji s strani beloruskih gospodarstvenikov.

 

Gorazd Mihelič, v.d. direktorja Javna agencija SPIRIT Slovenija, je povedal, da Slovenija izvaža na najbolj zahtevne trge, kar je dokaz, da ima slovensko gospodarstvo tehnologijo, znanje in razvoj, da lahko na mednarodnih trgih konkurira. Dobri gospodarski odnosi med državama so podlaga za še boljše politične in druge odnose med njima.

 

Po besedah namestnice ministra za zunanje zadeve Republike Belorusije Alene Kupchyna Slovenija za Belorusijo predstavlja tradicionalni trg. Bistveno je, da obstaja resna politična podpora gospodarskemu sodelovanju. Slovenskim poslovnežem je nakazala možnost vstopa na širši evrazijski trg prek Belorusiji.

 

Tomaž Lovrenčič, v.d. generalnega direktorja za skupno zunanjo in varnostno politiko na Ministrstvu za zunanje zadeve, je izrazil pričakovanje, da se bo na gospodarskem področju nadaljevalo z delom ravno tako uspešno kot je bilo mogoče videti v zadnjih mesecih na političnem področju, tako kar se tiče dvostranskih odnosov med državama, regionalnega sodelovanja, pa tudi med EU in Belorusijo.

 

Ante Milevoj, direktor Centra za mednarodno poslovanje na GZS, je beloruskim gostom spregovoril o poslovnih priložnostih v Sloveniji. Med najbolj propulzivnimi dejavnostmi je izpostavil farmacevtsko in kemično industrijo, proizvodnjo avtomobilskih komponent, energetiko ter papirno predelovalno industrijo.

 

Namestnik direktorja beloruske Nacionalne agencije za investicije in privatizacijo Mikhail Dashuk je med 10 razlogi za investiranje v Belorusijo izpostavil visoko konkurenčen informacijsko tehnološki sektor, izobražene strokovnjake, kar 6 prostih ekonomskih con, stalno izboljševanje poslovnega okolja in ratingov, velik industrijski potencial ter dobro razvit logistični sistem.

 

Štajerska gospodarska zbornica in Gospodarska zbornica Vitebsk, podružnica Gospodarske zbornice Belorusije sta ob priložnosti današnjega dogodka podpisali sporazum o sodelovanju.

 

V nadaljevanju so potekali bilateralni razgovori med gospodarstveniki iz obeh držav.

 

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.