Novice


Arhiv: Previdno pri poslovanju s kitajskimi kupci in dobavitelji

V zadnjem času na Gospodarski zbornici Slovenije ponovno opažamo poizkuse prevar nekaterih kitajskih podjetij (ali posameznikov), ki želijo kupovati ali dobavljati blago in izdelke.

Vzorec goljufije je v skoraj vseh primerih podoben, zato slovenska podjetja obveščamo naj bodo previdna pri sklepanju tovrstnih poslov.

Običajno kitajsko podjetje kontaktira slovenskega dobavitelja in ga povabi na obisk, kjer bi se naj podpisala pogodba o dobavi blaga ali izdelkov (običajno gre za nekaj sto tisoč evrov ali več). Potem, ko pride do podpisa pogodbe v katere so definirane podrobnosti sklenjenega posla, kitajski kupec zahteva plačilo notarske overovitve pogodbe, pri čemer predlaga, da vsaka stran krije polovico stroška, kar pa lahko znese tudi nekaj tisoč evrov. V omenjenih primerih se je izkazalo, da gre običajno za ponaredek notarskega dokumenta oziroma, da pogodbe sploh niso bile overovljene na notariatu. Podjetjem svetujemo, da potencialnega partnerja v tujini vedno prej preverijo in se prepričajo ali gre za resnega potencialnega partnerja. Pri tem jim lahko pomagajo za to pristojne institucije in naša diplomatska predstavništva v tujini

V nekaterih primerih se tudi dogaja, da podjetje prejme del plačila, dobavi dogovorjeno blago, kupec pa preostalih stroškov ne poravna, oziroma v nekaterih primerih celo »izgine«.

Poizkusi prevar se pojavljajo tudi v primeru, ko slovenska podjetja iščejo dobavitelje surovin ali izdelkov, pri čemer naše podjetje poravna dogovorjene stroške, prejme pa kasneje čisto nekaj drugega od naročenega.  

Podjetja se morajo zavedati rizika vsakršnega mednarodnega poslovanja in temu primerno koristiti mehanizme zavarovanja, ki jih nudijo zavarovalnice in bančne ustanove. 

VEČ INFORMACIJ: Marko Jare, E: marko.jare@gzs.si 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.