Novice


Arhiv: Obisk predsednice gruzijske gospodarske zbornice na GZS

Ob priložnosti uradnega obiska predsednika Gruzije gospoda Giorgija Margvelašvilija v Sloveniji sta Gospodarsko zbornico Slovenije obiskala predsednica gruzijske gospodarske zbornice gospa Nino Chikovani in direktor državne agencije za spodbujanje tujih investicij "Invest in Georgia", gospod Giorgi Pertaia. Po krajšem informativnem razgovoru o gruzijskem poslovnem okolju, s predstavniki slovenskih podjetij Kračun d.o.o, Elti d.o.o., GG Postojna d.o.o. in Korona d.d., ki so zainteresirana oziroma že aktivna na gruzijskem trgu, smo podpisali Sporazum o sodelovanju med GZS in Gospodarsko zbornico Gruzije. Sporazum je formalna podlaga za bodoče sodelovanje in lažji dostop do poslovnih informacij in storitev na gruzijskem trgu.

Po navedbah gruzijskih sogovornikov je Gruzija ekonomsko uspešna država, ki se želi izviti iz privzete optike tujih partnerjev, ki v njej pogosto vidijo le eno od bivših sovjetskih republik. Če ne drugega gre za državo, ki na lestvici Transparency International velja za najmanj koruptivno v grupaciji SND. V sklopu ponudbe za tuje investitorje moramo omeniti gruzijsko »inovacijo«, po kateri se v investicijske projekte tujih vlagateljev kapitalsko vključuje tudi tako imenovani "Partnership Fund", ki kot državni vlagatelj daje tujim partnerjem zagotovilo varnosti naložbe in zgladi morebitne administrativne ovire v procesu investiranja. Ko investicija zaživi se Partnerski sklad zelo hitro umakne oziroma izvorni tuji investitor odkupi njegov delež. Podobno ureditev plasiranja presežkov iz naftne industrije in priliva tujih investicij imajo tudi Katar, Norveška in Irska, vendar v njihovem primeru vlaganja niso namenjena spodbujanju tujih investitorjev temveč za domače projekte. Kot zanimivost omenimo še, da Gruzija subvencionira tudi obrestno mero za kredite (tujim) investitorjem. Obrestne mere v Gruziji so namreč precej visoke, do 9 odstotkov. Gruzijska vlada v takšnih primerih subvencionira obrestno mero do višine, da se dejanska cena denarja za kreditojemalca zniža na en odstotek (!). Samo po sebi se razume, da je tudi industrijsko zemljišče za potrebe tujih investitorjev v tkim. "Free Industrial Zones" na voljo brezplačno. Ne trdimo, da je ta recept uporaben za Slovenijo, je pa zagotovo zanimiv. Resnici na ljubo je Gruzija na ta način v preteklih petih letih pritegnila v državo povprečno 300 milijonov USD letno.

Kar se tiče poslovnih priložnosti sta gruzijska sogovornika v sklopu razvoja turizma posebej izpostavila igralništvo. V vseh sosednjih državah naj bi bilo to namreč prepovedano ali vsaj omejeno, zato je v Gruziji v pravem razcvetu, saj je zagotovljen »priliv« igralcev iz soseščine (Turčija, Armenija, Azerbajdžan, Rusija). Kot priložnost za sodelovanje v tretjih državah sta sogovornika izpostavila predvsem Iran, s katerim ima Gruzija tradicionalno prijateljska odnose. Gruzijske poslovne povezave so v času gospodarskega odpiranja Irana lahko dostopne in koristne tudi za slovenska podjetja.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.