Novice


Arhiv: Ukrajinski predsednik na GZS

Ljubljana, 8. novembra 2016 – Predsednik Ukrajine Petro Poroshenko je danes obiskal Gospodarsko zbornico Slovenije in nagovoril ožji krog gospodarstvenikov z željo, da državi poglobita medsebojne gospodarske odnose. Ob tej priložnosti se je vpisal tudi v Knjigo častnih gostov GZS.


Generalni direktor GZS, mag. Samo Hribar Milič, je današnje srečanje označil kot odlično priložnost za krepitev sodelovanja med Slovenijo in Ukrajino. V prvih 7 mesecih letošnjega leta blagovna menjava po dveh letih strmega upadanja sicer kaže rahlo rast v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu, vendar je še veliko poslovnih priložnosti, ki jih velja izkoristiti. Za ukrajinska podjetja vidi priložnosti med drugim v metalurgiji, energetiki ter lesni industriji. Tamkajšnji investitorji imajo v Sloveniji možnosti tudi v kmetijstvu, agroživilski verigi ter pri investiranju v nepremičnine na Obali. Dodal je, da je GZS že doslej delovala kot povezovalna platforma za številna ukrajinska podjetja, ki želijo Slovenijo uporabiti kot izhodišče za nastop na širšem trgu EU. Tudi v prihodnje bo GZS podprla ukrajinska podjetja v njihovih prizadevanj, da poslujejo na slovenskem trgu, sodelujejo s slovenskimi poslovnimi partnerji v Ukrajini ali skupaj s slovenskimi podjetji nastopajo na tretjih trgih, je še dejal.

Predsednik Ukrajine Petro Poroshenko, ki se je ob priložnosti obiska na GZS vpisal v Knjigo častnih gostov, je izrazil zadovoljstvo, da igrajo blagovne znamke, ki so jih poznali že njihovi otroci, še danes na ukrajinskem trgu tako pomembno vlogo z izjemnimi poslovnimi priložnostmi. Pri tem je posebej omenil Lek, Krko, Gorenje in Iskro. Po njegovem prepričanju je pravi čas za slovenska podjetja, da se odločijo za poslovanje in investiranje na ta 45-milijonski trg. Napovedal je, da naj bi v zelo kratkem času, morda še v novembru, bil odpravljen vizni režim za EU. Pozdravil je načrt Adrie Airways, da uvede neposredno letalsko povezavo med država. Slovenija je namreč, kot je poudaril, zanimiva turistična destinacija. »Rabimo vas, da pridete, rabimo vas, da sodelujemo, rabimo vas za uspešno izgradnjo nove Ukrajine kot evropske Ukrajine«, je pozval slovenske gospodarstvenike.

Služba za strateško komuniciranje

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.