Novice


Arhiv: NAPOTITEV DELAVCEV NA DELO V ITALIJO – NOVE OBVEZNOSTI ZA SLOVENSKA PODJETJA

V torek, 7. februarja, 2017 smo v sodelovanju s Slovenskim deželnim gospodarskim združenjem in podjetjem Servis d.o.o. – s.r.l. iz Trsta organizirali seminar na temo spremembe italijanske zakonodaje vezane na napotitev delavcev na delo v Italijo.

 

V lanskem in letošnjem letu je bilo namreč sprejetih več dopolnitev - zakonodajni odlok št. 136/2016 o čezmejni napotitvi, vladni odlok s predpisi glede obveznega predhodnega sporočila o napotitvi, okrožnici Ministrstva za delo s pravili glede kabotaže in navodili inšpektorskim službam. Od 26. decembra 2016 se morajo torej podjetja, ki napotijo delavce na delo v Italijo, predhodno registrirati na spletni strani italijanskega Ministrstva za delo in izpolniti podrobno sporočilo o napotitvi dan pred začetkom dela ali storitve. Dodatno morajo upoštevati še vsa ostala predpisana navodila v zvezi z napotitvijo, med drugim tudi, katere dokumente mora imeti napoteni delavec pri sebi in morajo biti prevedeni v italijanski jezik.

 

Na seminarju smo tako spoznali najnovejše zahteve, postopke, kazni in vprašanja tega področja. Podrobno je bila predstavljena tudi informacija o minimalni plači in pogojih, ki jih mora izpolniti podjetje ob napotitvi delavcev v Italijo. V Italiji ni na primer zakonsko določene minimalne plače, po zakonu pa plača ne sme biti nižja od tiste, ki jo za določeno delo predvidevajo kolektivne pogodbe, ki so jih podpisale največje sindikalne organizacije. Teh pogodb je preko 400, vse so v italijanščini in potrebno je vedeti kaj vse je treba upoštevati v pripravi zahtevanih izračunov urne postavke posameznega delavca, upoštevaje izvajano dejavnost in regijo/deželo izvedbe storitve.

 

Novosti je veliko, kazni so visoke, pri tem pa ostaja še veliko odprtih vprašanj glede nove italijanske zakonodaje.

 

Mojca Osojnik, mojca.osojnik@gzs.si

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.