Novice


Arhiv: ŠVICARJI SO BILI NAVDUŠENI NAD SLOVENIJO

Pod okriljem Gospodarske zbornica Thurgau, ki deluje v istoimenskem švicarskem kantonu, smo 23. in 24. marca 2017 gostili štiri švicarska podjetja ter predstavnika njihove zbornice. Na njihovo željo je program obiska vključeval poslovna srečanja na sedežih večjih slovenskih podjetij ter Slovensko – švicarsko poslovno srečanje s predstavitvijo obeh poslovnih okolij ter individualnimi srečanji na GZS.

 Program je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT, v okviru katerega je bilo realiziranih 52 slovensko – švicarskih srečanj. Spodbudno je, da je prišlo do nekaterih konkretnih dogovorov za nadaljevanje pogovorov na švicarskih tleh.

 Večina gostov je bila prvič v Sloveniji in je so ob odhodu izrazili navdušenje nad obiskanimi podjetji in pripravljenimi poslovnimi srečanji.

 Kanton Thurgau v podatkih in številkah:

 - meji na kanton Zürich – ekonomski center Švice

- ima dobro prometno infrastrukturo

- 270.000 prebivalcev, k rasti predvsem prispevajo priseljenci, ki jih je v kantonu 24,2%. Največ je Nemcev, v veliko manjšem obsegu sledijo Italijani in Makedonci. Slovencev ni med prvih deset, a jih tam živi 271.

- nezaposlenost: 2,6%

- BDP per capita: 60.500 USD (Švica 78.000 USD, Slovenija 21.370 USD)

- gospodarstvo: Thurgau ima večji delež kmetijske dejavnosti (5,9%) in industrije (35,8%) kot ostala Švica (2,7% in 25,4%), od tod pa tudi razlog za nižji BDP per capita. Storitve predstavljajo 58,3%, kar je manj od švicarskega povprečja (71,9%).

- glavno gonilo izvoza so elektro industrija, mehanski inženiring, kovinska, avtomobilska, farmacevtska, kmetijska industrija ter precizni instrumenti

- skoraj tretjina izvoza gre v Nemčijo

Nekaj utrinkov iz dogodka je na ogled v galeriji:

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.