Novice


Arhiv: Ukrajinski gospodarstveniki s slovenskimi na GZS o novih poslovnih priložnostih

Ljubljana, 23. maja 2017 – Prek 70 slovenskih in ukrajinskih gospodarstvenikov se je udeležilo današnjega foruma, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT in MGRT


Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS, je uvodoma poudaril dobre rezultate v poslovnem sodelovanju med Slovenijo in Ukrajino. Sicer je ukrajinsko-ruska kriza nekoliko zaustavila rast v menjavi, vendar verjame, da je še veliko poslovnih priložnosti, ki jih je mogoče izkoristiti in tako okrepiti medsebojno sodelovanje. Med prednostmi Slovenije je omenil zanesljivo in dobro izobraženo delovno silo ter geostrateško lego skupaj z razvito infrastrukturo. Naš notranji trg ni le Slovenija, temveč trg v radiju 600 km s prek 100 mio potrošnikov. Zato je lahko Slovenija tudi za ukrajinske gospodarstvenike odlična vstopna točka za dostop na širši trg EU.

 

Predsednik Ukrajinske gospodarske zbornice Gennadiy Chyzhykov je izpostavil pomen današnjega dogodka, ki je v prvi vrsti usmerjen v bilateralne razgovore gospodarstvenikov obeh držav, namenjene iskanju novih poslovnih priložnosti in krepitvi medsebojnih odnosov. Med zanimivimi panogami je izpostavil farmacevtsko in živilsko-predelovalno industrijo, inženiringe ter turizem. Ukrajina je izjemno močna v pridelavi žitaric in sončničnega olja. Izdelala pa je tudi največje tovorno letalo na svetu. Slovenskim gospodarstvenikom je ponudil pomoč ukrajinske zbornice pri vstopanju na ukrajinski trg.

 

Udeležence je nagovoril tudi ukrajinski veleposlanik Mykhailo Brodovich. Spregovoril je o dokumentu, ki sta ga predsednika Borut Pahor in Petro Poroshenko podpisala na novembrskem srečanju v Ljubljani. Letos je sicer 25 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama. Kot pomemben korak je navedel tudi direktno letalsko povezavo med Ljubljano in Kijevom od 27. junija dalje, že od srede junija pa je ukinjena obveza pridobitve vizuma za ukrajinske državljane, ki potujejo v EU.


Slovenska stran je s številno udeležbo pokazala, da se zanima za ukrajinski trg, saj je po uvodnemu delu zvrstilo skoraj 70 bilateralnih sestankov.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.