Novice


Arhiv: UKRAJINA: Poenostavljeni postopki priselitve in zaposlitve tujcev

Dne 26. junija 2017, je predsednik Ukrajine podpisal Zakon Ukrajine št. 2058-VIII "o spremembah nekaterih zakonskih aktov Ukrajine o odpravi ovir za spodnujanje tujih naložb" z dne 23. maja 2017 (v nadaljevanju »zakon«) Http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2058-19 .

Zakon je dopolnil nekatere zakonodajne akte za izboljšanje postopka izdajanja delovnih dovoljenj in dovoljenj za začasno prebivanje za tujce (v nadaljevanju "tujci"), in sicer:

• Dokumenti, potrebni za pridobitev delovnega dovoljenja, so znatno poenostavljeni. To so npr. zdravniška spričevala, potrdilo Ministrstva za notranje zadeve Ukrajine; dokumenti o izobrazbi (razen diplomantov univerz, ki so našteti v top 100 svetovnih univerzah).

• Pravila za vzporedno zaposlovanje tujcev s strani dveh ali več ukrajinskih delodajalcev so bila uvedena ob pridobitvi delovnega dovoljenja za vsako delovno mesto (razen visoko plačanih strokovnjakov).

• Določene so posebne kategorije tujcev, za katere veljajo poenostavljeni pogoji zaposlitve:

I. Visoko plačani strokovnjaki z mesečno plačo najmanj 50 minimalnih mesečnih plač (trenutno 160.000 UAH);

II. Ustanovitelji in / ali udeleženci in / ali lastniki podjetij, registriranih v Ukrajini;

III. Diplomanti univerz, ki so uvrščeni v top 100 svetovnih univerz v skladu z odobrenim seznamom;

IV. Zaposleni v industriji umetnosti;

V. IT strokovnjaki.

 

Poenostavljeni pogoji zagotavljajo tudi možnost pridobitve delovnega dovoljenja za tri leta in izjemo glede minimalne plače (razen visoko plačanih strokovnjakov).

• Na splošno je minimalna mesečna plača 10 minimalnih mesečnih plač (trenutno 32.000 UAH). Plača tujih zaposlenih v nevladnih organizacijah in nekaterih izobraževalnih ustanovah ne sme biti manjša od 5 minimalnih mesečnih plač (trenutno 16.000 UAH).

• Tuji vlagatelji, ki so neposredno ali posredno prispevali v osnovni kapital ukrajinske družbe v vrednosti 100.000 EUR ali več, so upravičeni do pridobitve dovoljenja za začasno prebivanje v Ukrajini. Dovoljenje za tujce bo izdano za obdobje dveh let, z možnostjo nadaljnjega podaljšanja.

 

Zgoraj navedene spremembe začnejo veljati 27. septembra 2017.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.