Novice


Arhiv: Dan Latinske Amerike

Na Gospodarski zbornici Slovenije je v ponedeljek, 18. septembra 2017, potekal prvi poslovni forum Dan Latinske Amerike, katerega se je udeležilo 60 podjetij ter institucij.

V okviru poslovnega foruma je bilo v prvem delu predstavljeno poslovno okolje s strani tujih veleposlaništev iz Rima in Dunaja, akreditiranih za Slovenijo. Izzivi in priložnosti so predstavila naslednja veleposlaništva; Brazilija, Čile, Ekvador, Kolumbija, Kuba, Peru ter Urugvaj.

 

Bilateralna menjava med Slovenijo ter posameznimi državami regije je skromna, največ poslujemo z Mehiko ter Brazilijo, v slednji je izraziti presežek uvoza, medtem, ko gre pri Mehiki za presežek izvoza. V ostalih državah smo z našimi produkti minimalno prisotni. Gostje so latinskoameriško gospodarstvo predstavili kot kompaktno in trajnostno ter navedli številne uspešne projekte na področju neposrednih tujih investicij in novih priložnosti.

V drugem delu foruma so strokovnjaki iz ELAN Biz, ELAN Network ter IPRS Helpdesk predstavili možnosti in podporo za MSP ter orodja, ki so jim na voljo in v pomoč pri poslovanju na latinskoameriških trgih. Platforma predstavlja odlično priložnost za podjetja, ki se zanimajo za omenjene države, saj s široko paleto storitev nudi raznoliko pomoč od vprašanj glede carine, iskanja partnerjev, računovodskih in davčnih storitev, intelektualne lastnine itd.

Na zadnjem delu foruma so udeleženci poslušali o vplivu kulture na poslovanje z državami Latinske Amerike in o praksah ter izkušnjah podjetij, ki so že prisotni na trgu.

 Ključni moment dogodka je bilo mreženje po v naprej sestavljenih urnikih. Na bilateralnih sestankih je sodelovalo 14 gostov, strokovnjakov bodisi za posamezne države Latinske Amerike, bodisi celotne regije. Udeleženci so tako pridobili izvrstne osebne razgovore in kontakte, kar je s samostojnim pristopom bistveno težje doseči. V povprečju so imela podjetja med pet in dvanajst vnaprej organiziranih sestankov.

 


Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.