Novice


Arhiv: Obisk mladih poslovnežev iz Turčije

Slovenijo je obiskala skupina 17 poslovnežev, članov Združenja mladih poslovnežev turške Egejska regije - EGIAD. Gre za asociacijo, ki je po svojih vrednotah in viziji sorodna tudi pri nas delujočima YES in CEED Slovenia. K realizaciji obiska, ki je nekoliko netipičen glede na dosedanjo izmenjavo poslovnih delegacij s Turčijo, je odločilno prispeval častni konzul Republike Slovenije v Izmiru gospod Mazhar Izmiroğlu. Na GZS smo pripravili poslovni dogodek namenjen izmenjavi pogledov in informacij med omenjenimi poslovnimi strukturami. K sodelovanju smo pritegnili predstavnike CEED Slovenija pa tudi ABC Pospeševalnika in Tehnološkega parka Ljubljana, ki smo ga z delegacijo tudi obiskali. Združenje EGIAD je namreč eden od soustanoviteljev Izmirske razvojno tehnološke cone.


 

Obisk turških poslovnežev je pritegnil veliko zanimanje slovenske poslovne javnosti, ki jo zanima velik in raznolik turški trg. Poslovno srečanje se je tako v drugem delu prelevilo v izvedbo številnih bilateralnih srečanj med slovenskimi in turškimi poslovneži. Odvilo se je več kot 90 B2B sestankov. Na svoj račun so prišli predstavniki številnih in raznolikih panog, od energetike do tekstilne proizvodnje, vključno s pravnimi in poslovnimi storitvami.

 

Neglede na trenutno zaostreno retoriko med EU in Turčijo blagovna menjava s Turčijo dolgoročno narašča in na letni ravni že presega 600 milijonov evrov. Letos je rast še izrazitejša in dosega 27 odstotkov na strani slovenskega izvoza in kar 67 odstotkov na turški strani. Povečal se je izvoz izdelkov za avtomobilsko industrijo in uvoz naftnih derivatov iz (ali preko) Turčije. Zadnjih pet let je presežek v trgovinski menjavi na turški strani. Menjava storitev je uravnotežena, zastopana je tudi investicijska menjava, četudi uradni podatki Banke Slovenije tega ne izkazujejo. Očitno se investicijske transakcije odvijejo preko tretjih držav. Tako je največja turška investicija pri nas, proizvodnja avtomobilskih žarometov Odelo, pravzaprav nemška.

 

Najbolj zastopane blagovne skupine v izvozu v Turčijo so poleg avtomobilskih delov še industrijske peči, barve, stikalna tehnika, papir in izdelki iz jekla. Poleg naftnih derivatov sicer uvažamo še osebne avtomobile in ostale motorna vozila in dele ter zdravila. Močna je torej povezava preko avtomobilske industrije, ki v obeh gospodarstvih velja za najmočnejšo panogo. Kot zanimivost naj povemo, da je trenutni direktor novomeškega Revoza Turek, kot je bil pred leti direktor OZAK (Renault) iz Burse Slovenec.

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.