Novice


Arhiv: Francosko – slovenska konferenca o krepitvi blagovne menjave in obojestranskih investicij

Ljubljana, 16. januarja 2018 –Francija, s katero vrsto let sodelujemo predvsem na področju avtomobilske industrije, slovenskim podjetjem nudi tudi številne druge poslovne priložnosti, so se strinjali udeleženci današnje konference. Konferenco so organizirali Veleposlaništvo Republike Francije v Sloveniji, Gospodarska zbornica Slovenije, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo R Slovenije, Business France in Javna agencija SPIRIT Slovenija.

 

Francija tradicionalno sodi med pet ključnih zunanjetrgovinskih partneric Slovenije, je dejal predsednik GZS Boštjan Gorjup. Značilnost blagovne menjave med državama so dolgoročni posli in velika osredotočenost na segment avtomobilske industrije.

Obseg bilateralne blagovne menjave se je leta 2016 povečal za 4,7 % glede na leto 2015 in je dosegel 2,12 milijard EUR. Še večji je porast v 2017 – kar 26 odstotkov, ki pa je neposredno vezan na večji izvoz Renaultovih modelov v Francijo. V prihodnje si želi, da bi Francija postala ne le večji zunanjetrgovinski partner, temveč, da bi uspeli vključiti v izvoz tudi proizvode drugih sektorjev. 

 

Državni sektretar na MGRT Aleš Cantarutti je potrdil tesne gospodarske odnose med državama, vsekakor pa vidi še veliko odprtih priložnosti, tako pri blagovni menjavi kot pri tehnološkem sodelovanju. Trenutno je 79 podjetij v Sloveniji v 100-odstotni francoski lasti. Takšnih investicij si želimo še več, je dejal in dodal, da smo odprta ekonomija in pozdravljamo tuje investicije.

 

Slovenija je za mnoga francoska podjetja še neznana, pravi Frédéric Petit, poslanec in član Komisije za zunanje zadeve pri francoski skupščini. Tu vidi pomembno vlogo novo ustanovljenega Francosko-slovenskega poslovnega kluba. Izpostavil je pomen bodočih industrij – zlasti e-mobilnosti, pametne rasti ... priložnosti so zato za slovenske in francoske avtomobilske grozde, ki bi lahko skupaj nastopili tudi na tretjih trgih.

 

Bruno Roquier-Vicat in Sébastien Aldegué, Business France, sta poudarila atraktivnost Francije kot petega največjega gospodarstva na svetu. Ustanovitev podjetja v Franciji omogoča neposreden dostop do trga prek 66 mio. potrošnikov z visoko kupno močjo. Francija je odlična vstopna točka tudi za trge Bližnjega vzhoda in Azije. Vodilni sektorji za tuje investicije so informacijske tehnologije, agroživilska industrija, avtomobilska industrija, energetika in čiste tehnologije, vesoljska tehnologija ter turizem.

Francija je po vrednosti investicij v Slovenijo na 7. mestu (633 mio. EUR, 2016), je dejala Helena Schlamberger, Spirit Slovenia. Spregovorila je tudi o konkurenčnih prednostih našega trga.

Na okrogli mizi so predstavniki nekaterih podjetij razpravljali o nadaljnjih možnostih krepitve sodelovanja. Leon Lozar, Aquasystems, pravi, da smo Slovenci sicer zelo učinkoviti, a preskromni in premalo ambiciozni. Moramo biti bolj dinamični in ambiciozni pri poslovanju. Tomaž Žnidarič, Ljubljanske mlekarne, je meni, da ima Slovenija, predvsem kot zelena država, velik potencial, a tuji invesitorji nas morajo najprej odkriti. Zato moramo v to vložiti več napora. Izpostavil je pomen osebnih stikov v sodelovanju s francoskimi podjetji. To je potrdil Aleš Bizjak, Poclain Hydraulics, ki je poudaril tudi nujnost izgradnje zaupanja. Slovenija še vedno ni prepoznana kot velika tehnološka sila, je bil kritičen ter dodal, da je treba več pozornosti posvetiti vpetosti – predvsem mladih – v mednarodno okolje. Po mnenju Kaana Ozkana, REVOZ, ima Slovenija številne konkurenčne prednosti, a obstaja hkrati še velik potencial za krepitev sodelovanja med Francijo in Slovenijo. Naša država je po njegovem prepričanju še vedno premalo tržno usmerjena in ambiciozna. Matej Čufer, Gorenje, je svetoval tudi poznavanje francoske  kulture in jezika, ko se podjetja odločajo za poslovanje na francoskem trgu.

Jean-Pierre Mesić, Renault Nissan Slovenija in predsednik kluba, je predstavil Francosko – slovenski poslovni klub, ki bo prostor za srečevanje in izmenjavo izkušenj ter znanj med predstavniki slovenskih in francoskih podjetij, ki jih zanima poslovanje na obeh trgih. Njegov cilj bo prispevati k dodatni krepitvi gospodarskih in poslovnih povezav med državama. 

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je dogodek sklenil z besedami, da verjame, da bo današnji dogodek prispeval k še večjemu gospodarskemu sodelovanju. Za to imamo velik gospodarski potencial, pa tudi interes, kar potrjuje število udeležencev na dogodku. Naš cilj naj bo, da do leta 2025 blagovno menjavo povečamo na 3,5 mrd. evrov.

 

 

Dodatne informacije: Tajda Pelicon, Gospodarska zbornica Slovenije, tajda.pelicon@gzs.si



Več o dogodku si lahko preberete na:

https://si.ambafrance.org/-Francais-

https://si.ambafrance.org/-Slovensko-

https://business.facebook.com/France.Slovenie/?business_id=586528934822075

https://twitter.com/franceslovenie?lang=fr





Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.