Novice


Arhiv: Skopje: Veliko zanimanje za srečanje s slovenskimi podjetniki

V soorganizaciji Javne Agencije SPIRIT, MZZ, GZS in Makedonske gospodarske zbornice se je danes v Skopju odvil osrednji del programa slovenske gospodarske delegacije ob obisku predsednika vlade Mira Cerarja in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v Makedoniji.


Premiera Cerar in Zaev in gospodarska ministra Počivalšek in Bekteshi so v sproščenem nagovoru 150 udeležencem makedonsko slovenskega poslovnega foruma nanizali spodbudne okoliščine rasti nacionalnih ekonomij v kontekstu predvidevanj in možnosti za krepitev medsebojnega sodelovanja. Od prve večje investicije makedonskega gospodarstva v Sloveniji (Alpos Šentjur) in pomena vključitve Makedonije v evroatlantske povezave za stabilnost in razmah poslovanja, pa do povabila slovenskim podjetjem, da sodelujejo z makedonskimi pri kandidaturi za pridobitev poslov na pomembnih energetskih in okoljskih projektih, ki jih načrtuje Makedonija. Povečanje medsebojne menjave do leta 2020 na 500 milijonov evrov se tako obema stranema zdi ob trenutni konjunkturi povsem realna. Makedonski gospodarski minister je navedel tudi potrebo po sodelovanju in slovenskem znanju in kapitalu pri razvoju turizma, predvsem termalnega. Če je nova makedonska zakonodaja na področju spodbujanja tujih investicij še bolj “radodarna” do strateških investitorjev, pa je minister Počivalšek kot dosežek nove slovenske regulative na tem področju navedel individualno obravnavo investitorjev ter izenačitev pogojev investiranja za tuje in domače investitorje.

 Za krepitev stkanih vezi pomembnih za prihodnje poslovno sodelovanje skrbita tudi visokošolski instituciji Ekonomska fakultete v Ljubljani in Ekonomska fakulteta Makedonije, ki danes v Skopju ustanavljata alumni klub. Na ljubljanski fakulteti je podiplomske študije opravilo že 150 makedonskih slušateljev. S preko 700 študenti na slovenskih univerzah pa Makedonija prednjači tudi v primerjavi z ostalimi državami iz območja nekdanje Jugoslavije.

 Plenarnemu delu poslovnega dogodka so sledila bilateralna poslovna srečanja. Makedonska zbornica je za predstavnike 20 slovenskih podjetij zagotovila sestanke z več kot 100 zainteresiranimi potencialnimi partnerji iz Makedonije. Upamo, da se bo današnji intenziven poslovni dan na makedonski zbornici odrazil tudi novi skupnih poslovnih projektih.

 V nadaljevanju obiska Makedonije je slovenska poslovna delegacija povabljena tudi na slovesnost ob ustanovitvi omenjenega Alumni kluba ljubljanske in makedonske ekonomske fakultete. Preostanek obiska do jutrišnjega povratka v Slovenijo je namenjen številnim individualnim programom slovenskih podjetij, ki želijo vstopiti na makedonski trg ali pa okrepiti svojo prisotnost na njem.

 

M.R., Skopje,  4. april 2018

 

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.