Novice


Arhiv: Nove indijske uvozne tarife

Indijska vlada je v sredo, 26.9. 2018 objavila seznam proizvodov, na katere je povišala uvozne tarife. Seznam se nahaja v prilogi, dosegljiv pa je tudi na spletni strani Ministrstva za finance, Oddelku za prihodke: http://www.cbic.gov.in/htdocs-cbec/press-release/press-release-new. Vlada je v objavi zapisala tudi, da se je odločila za povišanje uvoznih tarif s ciljem zmanjšanja deficita tekočega dela plačilne bilance. 

Med 19-imi proizvodi so tudi gospodinjski hladilniki in pralni stroji s kapaciteto manj kot 10 kg, katerih uvozna tarifa se je povišala iz 10% na 20%, ter radialne avtomobilske pnevmatike, katerih uvozna tarifa se je povišala z 10 na 15%. Povišanje teh uvoznih tarif zna vplivati na izvoz nekaterih slovenskih podjetij na indijski trg. 

Zanimivo je, da je vlada na seznam uvrstila tudi letalsko gorivo, ki bo po novem obdavčeno, in sicer po 5% stopnji. Predvidevamo, da se je vlada za slednji ukrep odločila s ciljem, da poveča priliv v državni proračun in ne toliko zaradi zmanjšanja deficita tekočega dela plačilne bilance. 

Nove uvozne tarife so začele veljati z 27.9. 2018. Skupna vrednost uvoza vseh 19-ih proizvodov je v preteklem fiskalnem letu 2017/2018 znašala okoli 9,7 mlrd EUR. Vodeb/ DROFENIK   

Pripete datoteke

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.