Novice


Arhiv: Obisk kitajske gospodarske delegacije iz Pekinga

V okviru svojega enotedenskega obiska v Evropi je Gospodarsko zbornico Slovenije obiskala 30-članska delegacija poslovnežev iz Pekinga pod vodstvom generalnega direktorja Kitajskega sveta za promocijo mednarodne trgovine (CCPIT – Subcouncil Beijing) Zhanga Yongminga. Na Slovensko - kitajskem poslovnem forumu, ki so se ga udeležili tudi predstavniki 25 slovenskih podjetij, sta bila podpisana dva sporazuma o sodelovanju: med GZS in CCPIT ter med Javno agencijo SPIRIT in Kitajskim mednarodnim sejmom za trgovino in storitve (China International Fair for Trade in Services - CIFTIS).

V uvodnem nagovoru je generalna direktorica GZS  Sonja Šmuc predstavila vlogo Slovenije kot pomembne trgovinske partnerice v okviru iniciative »En pas, ena pot« (One Belt, one Road), ki se odraža tako v povečani trgovini naše države z LR Kitajsko – naš izvoz v to državo se je v zadnjih dveh letih podvojil, kot tudi na področju skupnega investiranja ter razvoja visokotehnoloških izdelkov (primeri podjetij  Gorenje, Outfit 7, Elaphe, Pipistrel,….).

Zhang Yongming, generalni direktor, je predstavil delovanje CCPIT, ki nudi storitve na področju mednarodnega sodelovanja tako članom – podjetjem iz Pekinga, kot tudi mednarodnim partnerjem, med katerimi je tudi GZS. Ob tem je povabil slovenska podjetja in GZS, da obiščejo kitajsko prestolnico.

Sekretarka Sektorja za spodbujanje internacionalizacije SPIRIT Tanja Drobnič je predstavila slovensko poslovno okolje ter aktivnosti javne agencije na področju bilateralnega sodelovanja. Izpostavljena je bila udeležba slovenskih podjetij na mednarodnem uvoznem sejmu Import Fair letos novembra v Šanghaju.

V nadaljevanju je kitajska stran spregovorila o kitajskem poslovnem okolju ter nekaterih konkretnih promocijskih aktivnostih, ki lahko pomagajo tujim podjetjem pri vstopu na kitajski trg.

V okviru priložnosti konkretnega gospodarsko-trgovinskega sodelovanja med državama je slovenska stran podrobneje predstavili agroživilsko in prehrambeno industrijo ter področje informatike in telekomunikacij.

Sledili so bilateralni razgovori med kitajskimi in slovenskimi podjetji.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.