Novice


Arhiv: Kako se lotiti ukrajinskega trga




V torek, 16. aprila 2019, je v oganizacij Gospodarske zbornice Slovenij in Javne agencije SPIRIT Slovenija potekal posvet o poslovanju z Ukrajino.

Ukrajinski veleposlanik Mykhailo Brodovych je uvodoma predstavil nekatere makroekonomske kazalce, ki kažejo na postopno okrevanje gospodarstva v Ukrajini:

-          BDP je v letu 2018 zrasel za 3,2%

-          Ukrajina je izvozila 10% več kot v letu 2017

-          43% ukrajinske trgovinske menjave je koncentrirana na evropske trge

-          Trgovinska menjava med Slovenijo in Ukrajino je v lanskih enajstih mesecih zrasla za 10%

Ante Milevoj, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS je poudaril, da v strukturi blaga, ki ga Slovenija uvaža iz Ukrajine, prednjačijo predvsem surovine, medtem ko Slovenija v Ukrajino primarno izvaža zdravila ter končne produkte večje vrednosti (bela tehnika in drugi gospodinjski aparati).

Damijan Križman, direktor razvoja poslovanja v podjetju Riko d.o.o. in dober poznavalec ukrajinskega poslovnega okolja je v nadaljevanju predstavil inženiring posle, ki jih je v zadnjih letih podjetje Riko pridobilo in izvedlo v Ukrajini. Poudaril je, da brez ustanovitve predstavništva skoraj ni mogoče pridobiti posla in povabil tudi druga podjetja k sodelovanju pri izvedbi projektov na področju okoljevarstva, kjer trenutno zaznavajo večji poslovni potencial.

V nadaljevanju so ostali udeleženi predstavniki podjetij delili svoje izkušnje ter interese na ukrajinskem trgu. Predstavljenih je bilo kar nekaj naslovov, kamor se podjetja lahko obrnejo pri poslovanju z Ukrajino. Velja, da je potrebna določena previdnost in vsaj preverba podjetja, s katerim sklepamo posle. 

Po zaključku so se udeleženci zadržali v živahnem mreženju.

Več informacij: Vanja Bele vanja.bele@gzs.si, 01 5898 113

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.