Novice


Arhiv: Predstavitev slovenskega gospodarstva udeležencem programa Summer Economics Institute

V sodelovanju z Veleposlaništvom ZDA smo na Gospodarski zbornici Slovenije organizirali predavanje o slovenskem gospodarstvu za udeležence SEI (Summer Economics Institute). 

V prvem delu je Bojan Ivanc, glavni analitik GZS predstavil gospodarsko okolje države pri čemer so slušatelji že v samem začetku zastavili mnogo zanimivih vprašanj. V nadaljevanju je v svoji predstavitvi navedel najpomembnejše izvozne skupine proizvodov Slovenije in glavne Slovenske zunanjetrgovinske partnerice. Poleg držav je Ivanc predstavil tudi največje slovenske izvoznike ter na koncu še davčni sistem države.

V osrednjem delu je Matej Rogelj iz Centra za mednarodno poslovanje pri GZS (CEMP) predstavil ključne prednosti, ki Slovenijo delajo konkurenčno v mednarodnem okolju, ter na drugi strani predstavil tudi glavne slabosti. Izpostavil je pomen industrije za slovensko gospodarstvo, ki predstavlja kar polovico slovenskega izvoza in jo v EU umešča na tretje mesto glede na stopnjo industrializiranosti. V tem delu je predstavil tudi najuspešnejša slovenska industrijska podjetja.

Predavanje je zaključil Jure Verhovnik, vodja inkubatorja Tovarna Podjemov, ki je predstavil slovensko podporno okolje. Pri svoji predstavitvi je izpostavil praktične primere "prebojev" slovenskih idej na trg, ter primere oz. institucije odpornega okolja (Inkubatorje in tehnološke parke, "cehovska združenja",...) 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.