Novice


Arhiv: Možnosti za krepitev sodelovanja med Slovenijo in Črno goro zlasti v energetiki in turizmu

Ljubljana, 11. september 2019 – Prek 120 gospodarstvenikov se je udeležilo današnjega Slovensko - črnogorskega poslovnega forumu s ciljem nadaljnje krepitve poslovnih povezav med obema državama. Dogodek ob priložnosti uradnega obiska ministrice za gospodarstvo Črne gore Dragice Sekulić z gospodarsko delegacijo je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT in Privredno komoro Crne Gore.

 

Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, je uvodoma spregovorila o razvojnih trendih slovenskega gospodarstva. Navedla je tudi ambiciozen cilj, da Slovenija do leta 2025 doseže 50 mio evrov izvoza ter 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega. Blagovna menjava med Slovenijo in Črno goro v višini 114 mio evrov je dokaj neuravnotežena, vendar verjame, da jo je v prihodnje mogoče bolj izravnati, seveda pa tudi okrepiti.

 

Predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je izrazil zadovoljstvo nad izvedbo današnjega foruma, ki ga je ocenil kot odlično priložnost za krepitev bilateralnega sodelovanja. Slovenijo je označil kot aktivno promotorko širjenja EU na zahodnem Balkanu, od katere se lahko Črna gora veliko nauči. Izpostavil je pomen tujih investicij v črnogorsko gospodarstvo. Slovenija je po neposrednih tujih naložbah na 11. mestu. Danes je v Črni gori več kot 150 podjetij s slovenskim kapitalom. Vendar, kot pravi, obstaja prostor za krepitev sodelovanja. Zavzel se je za iskanje skupnih iniciativ in organizacijo različnih srečanj. Med najpomembnejšimi sektorji, kjer vidi največ možnosti za sodelovanje, je izpostavil turizem, kmetijstvo, IT, letalsko in cestno infrastrukturo, energetiko, pa tudi storitvene dejavnosti. Posebej se je dotaknil tudi razvoja upravljanja komunalnih odpadkov in odpadnih vod.

 

Po besedah ministrice za gospodarstvo Črne gore Dragice Sekulić čutijo črnogorska podjetja visoko stopnjo zaupanja do slovenskih partnerjev. Strinjala se je z Golubovićem, da je Slovenija pomemben partner, čigar izkušnje in znanje lahko koristi pri nadaljnjem razvoju države in gospodarstva, tudi v smeri članstva v EU. Črna gora je sicer že članica CEFTA, WTO, Transportne skupnosti JVE ... Kot strateška področja je izpostavila turizem, energetiko in živilsko-predelovalno industrijo. Spregovorila je o sklenjenem sporazumu za izgradnjo največje sončne elektrarne v Evropi, pa tudi o številnih odprtih razpisih, med drugim za dodatne vetrne elektrarne.


 

Ivan Saveljić, podpredsednik PKCG, in Helena Schlamberger, področna podsekretarka na Javni agenciji SPIRIT sta predstavila poslovno-investicijski okolji v obeh državah. Kot je dejal Saveljić, je znašal BDP v lanskem letu 4,59 mrd evrov, rast BDP pa je bila 4,9-odstotna. Tuji investitorji prihajajo iz okoli 100 različnih držav, največje NTI pa so iz Rusije, Avstrije, Italije, Švice, Cipra, Madžarske, VB in srednjega vzhoda. Poudaril je konkurenčnost poslovnega okolja Črne gore, najnižje davčne stopnje v regiji ter poslovne cone z vzpodbudami na državni in lokalni ravni. Med potencialnimi investicijskimi priložnosti je med drugim navedel hitro cesto ob črnogorski obali, razvoj letališča Tivat, vetrne elektrarne ter HE. Izraba potencialov podmorskega energetskega kabla med Italijo in Črno goro bo spodbudila investicije tudi v proizvodne dejavnosti.  Tudi na področju turizma vidi številne možnosti za investicije.

 

Generalni sekretar Stalne arbitraže pri GZS Marko Djinović je spregovoril o reševanju sporov in arbitraži v mednarodnem poslovanju. Poudaril je, da se v praksi, zlasti v mednarodnih transakcijah, stranke odločajo za arbitražo zaradi prednosti, ki jih ta prinaša v primerjavi z reševanjem sporov pred državnim sodiščem. Stalna arbitraža pri GZS ima dolgoletne izkušnje z reševanjem gospodarskih sporov, v katerih sodelujejo stranke iz Avstrije, Italije, Madžarske, Srbije, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, BiH itn. Svoja arbitražna pravila je zato prevedla v 7 jezikov. Slovenija je arbitraži prijazno okolje. Njen geostrateški položaj in moderen zakonodajni okvir Stalni arbitraži pri GZS omogočata, da je zanesljiv forum za reševanje sporov v regijah CEE in SEE, je še dodal.


Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.