Novice


Arhiv: Indija – zanimiv trg za slovenska podjetja

Ljubljana, 16. september 2019 – Prek 100 slovenskih in indijskih udeležencev je sodelovalo na današnjem poslovnem forumu, organiziranem ob priložnosti obiska predsednika Indije Ram-a Nath-a Kovind-e z gospodarsko delegacijo v Sloveniji. Forum je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter indijskimi partnerskimi institucijami ASSOCHAM ter CII. Udeležence foruma sta nagovorila predsednika obeh držav Borut Pahor in Ram Nath Kovind, ki se je ob priložnosti obiska na GZS vpisal tudi v knjigo častnih gostov GZS. Podpisan je bil tudi memorandum sodelovanja med GZS in ASSOCHAM.

Generalna direktorica GZS Sonja Šmuc je uvodoma poudarila, da sta državi temelje svojega sodelovanja postavili že v časih Gibanja neuvrščenih, ko so se stkale tesne politične in gospodarske vezi med Indijo in tedanjo Jugoslavijo. Številni indijski štipendisti gibanja neuvrščenih so svoj univerzitetni in doktorski študij - tudi zaradi tehnološkega napredka Slovenije - opravljali pri nas. Izpostavila je pomen Luke Koper kot odlične vstopne točke za kakršnikoli azijski kargo v srednjo in vzhodno Evropo in spomnila na letošnji obisk slovenske transportno-logistične delegacije v Mumbaju in Čenaju. Poudarila je tudi slovensko tehnologijo zbiranja in obdelave podatkov, vezanih na čiščenje voda, ki je bila s strani indijskih partnerjev prepoznana kot poslovno zanimiva za sodelovanje pri več milijard vrednih projektih indijske vlade Clean Ganga. Blagovna menjava je lani dosegla prek 360 mio evrov. Ob predpostavki nadaljevanja dinamike rasti vrednosti blagovne menjave med državama lahko pričakujemo, da bo ta dosegla pol milijarde evrov v prihodnjih petih letih.

 

Kishor Kumar Sharma, vodja indijske delegacije, predsednik National Council of Arbitration, ASSOCHAM, je obisk predsednika Indije označil kot pomembnega tako s političnega kot simbolnega vidika. Obe državi povezuje dolgo prijateljstvo. Slovenci Indijo, kot pravi, poznajo že stoletja kot »Indijo Koromandijo« iz zgodb mornarjev in misionarjev. Poudaril je, da ima indijska vlada novo vizijo o vključujoči rasti za vse in »želi blaginje polno Indijo«. Državi ob rastočem izvozu prepoznavata potencial na obeh straneh. Največ priložnosti za sodelovanje vidi med drugim v avtomobilski industriji, IT, upravljanju s kadri, turizmu. Omenil je, da je med Indijo in Slovenijo že v veljavi sporazum o izogibanju dvojni obdavčitvi. Indija, sicer najhitreje rastoče gospodarstvo, je po njegovih besedah izredno zanimiva tudi za neposredna tuja vlaganja.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je izrazil zadovoljstvo nad obiskom predsednika Indiji, tako s političnega kot gospodarskega vidika. Indija je najštevilčnejša demokracija na svetu. To je za investicije, poslovno sodelovanje velikanskega pomena, je dodal. Slovenija se trudi imeti z vsemi azijskimi gospodarstvi dobre stike. Sodelovanje z Indijo ocenjuje kot zelo pomembno. Indija danes sodi med države z najvišjimi stopnjami gospodarske rasti - v večini primerov dosežene v najsodobnejših tehnologijah. Slovenija nudi indijski strani vstop na širše trge EU preko Luke Koper, hkrati pa s svojimi izjemnimi poslovnimi stiki z državami bivše Jugoslavije in širše celotne JVE možnost vstopa na te trge.

Predsednik Republike Indije Ram Nath Kovind, ki se je ob priložnosti obiska na GZS vpisal tudi v častno knjigo gostov, je potrdil, da je Indija najhitrejše rastoče gospodarstvo, ki si je zastavilo za cilj, do leta 2025 doseči BDP v višini 5 bilijonov USD. Njihova država ima tretji največji bazen kadrov na svetu. Priložnosti za sodelovanje vidi na programih zelenih tehnologij, čistih mest, ravnanja z odpadki, obrambe, električnih vozil, elektronike, dizjana, prehrane, zabavne industrije, turizma, farmacije in zdravstva … Posebej je izpostavil potrebo po poenostavitvi vizumskih postopkov. Na koncu je slovenske udeležence povabil na 5. forum India-Europe, ki bo novembra v New Dehliju.

Ob koncu dogodka, na katerem so potekali tudi številni bilateralni razgovori med slovenskimi in indijskimi gospodarstveniki, je bil podpisan memorandum o sodelovanju med Gospodarsko zbornico Slovenije in partnersko zbornico ASSOCHAM. Cilj memoranduma je krepitev izmenjave o konkretnih poslovnih priložnostih tako v Sloveniji kot Indiji.

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.