Novice


Arhiv: Sporazum o prosti trgovini s Tajsko - poizvedba o interesu

Evropska unija je v septembru 2023 ponovno obudila pogajanja za sklenitev sporazuma o prosti trgovini s Tajsko, ki so se sicer začela že leta 2013, a so bila nato zaradi vojaškega udara na Tajskem prekinjena. Poleg dodatne liberalizacije trgovine z blagom bo sporazum olajšal dostop do trga za storitve, investicije in javna naročila, zagotovil spoštovanje pravic intelektualne lastnine (vključno z geografskimi označbami) ter vseboval določbe glede trgovine in trajnostnega razvoja.

Tajska je drugo največje gospodarstvo združenja ASEAN, za Slovenijo pa celo najpomembnejši trgovinski partner v tem okviru. Evropska unija, v imenu katere se pogaja Evropska komisija, od sporazuma s Tajsko veliko pričakuje. Drugi krog pogajanj bo potekal konec januarja 2023. Več informacij o pogajanjih in besedilnih predlogih EU je objavljenih na spletnih straneh Evropske komisije: https://policy.trade.ec.europa.eu/eu-trade-relationships-country-and-region/countries-and-regions/thailand/eu-thailand-agreement/documents_en

Glede zagotovitve, da bodo v bodočem sporazumu ustrezno zastopani tudi slovenski interesi, vas vljudno prosimo za informacijo interesa slovenskih podjetij. Ministrstvo za gospodarski razvoj, turizem in šport zanima tako tista področja (ali konkretni proizvodi/tarifne številke, storitveni sektorji, omejitve pri dostopu do javnih naročil ipd.) glede katerih bi želeli dodatno odpiranje na tajski strani, kot tudi tista, pri katerih dodatnega odpiranja/liberalizacije na strani EU/Slovenije ne bi želeli.

Prosimo, da informacije posredujete do 15. 1. 2024 na elektronska naslova gp.mgts@gov.si in suzana.papez-skubic@gov.si.

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.