Novice


Zagon mreže Indija-Slovenija za znanost, inovacije, tehnologijo in gospodarstvo (SITE) New Delhi, 9. 4. 2024


Veleposlaništvo Republike Slovenije je gostilo dogodek, na katerem je Center za upravljanje in študije rečnega bazena Gangesa (cGanga) na Indijskem tehnološkem inštitutu Kanpur (IIT Kanpur) napovedal ustanovitev mreže Indija Slovenija za znanost, inovacije, tehnologijo in gospodarstvo (SITE). S pobudo si prizadevamo izkoristiti visoko gospodarsko rast in tehnološki napredek Indije in Slovenije, spodbujati bilateralno trgovino in inovacije.

 

Indija ponuja priložnosti za podjetja, ki si prizadevajo za širitev svojega vpliva na mednarodni ravni. Slovenija s svojo bogato dediščino na področju inženiringa in tehnologije, izstopa v sektorjih, kot so vesolje, avtomobilska industrija, IKT, zelene tehnologije, farmacija. Mreža bo služila kot povezava za podjetja v obeh državah, ki si bodo želela vstop na trg druge države, kar bo krepilo tudi trgovino med EU in Indijo.

 

Ob tej priložnosti je Mateja Vodeb Ghosh, slovenska veleposlanica v Indiji, izrazila navdušenje nad potencialom te mreže za olajšanje vstopa slovenskih podjetij na dinamični indijski trg. Poleg že obstoječih projektov se pričakuje nadaljnje sodelovanje na področju razvoja in upravljanja satelitov ter tudi na drugih tehnoloških področjih.

 

Mreža SITE je že pritegnila veliko zanimanje, saj se je dogodka udeležilo več kot 50 podjetij in drugih institucij, več kot 100 indijskih podjetij je že izrazilo interes za sodelovanje. G. Sanmit Ahuja, strokovni član cGange in upravljalec mreže, je napovedal načrte za podoben zagon dogodka v Sloveniji.

 

Mreža Indija-Slovenija SITE ne simbolizira le skupnih ambicij obeh držav, postavlja tudi temelje za prihodnje sodelovanje.

 

Mrežo v Indiji bodo upravljali cGanga na IIT Kanpur, Samarth Ganga Foundation in Bharatia s podporo Veleposlaništva Slovenije v Indiji. Podoben konzorcij se razvija na slovenski strani. Za več informacij se lahko obrnete na Veleposlaništvo RS v New Delhiju: sloembassy.newdelhi@gov.si

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.