Novice


Arhiv: Gospodarska rast v Sloveniji v 2021 verjetno nad 6 %

Povsem pričakovano je UMAR v jesenski napovedi močno izboljšal oceno za realno rast BDP v letu 2021, in sicer s 4,6 % na 6,1 %, kar je eden od zgodovinsko večjih pozitivnih popravkov glede obetov o rasti. Glede na podatke v 1. polletju, ki so sicer začasne narave, to ni presenečenje. Ob tem velja izpostaviti še dvig ocene rasti za leto 2022 (iz 4,4 % na 4,7 %), medtem ko je ocena za leto 2023 ostala nespremenjena (3,3 %). BDP naj bi tako konec leta 2021 po aktualni oceni (50,4 mrd EUR) bil za 1,9 mrd EUR višji kot so ocenjevali še spomladi. Ocenjujemo, da se bo konsenz pričakovanj med neodvisnimi institucijami povečeval proti 6 % v naslednjih dveh mesecih. Pri izvozu je UMAR oceno rasti dvignil z 8,6 na 10,9 % (2021), pri uvozu z 8,8 na 12,6 % (2021).

Arhiv: 3 namigi za boljše agilno vodenje

Agilnost je za vsak tim velika konkurenčna prednost. Biti agilen pomeni, da se odzovete hitro in da hitro ukrepate. Agilnost odlikuje uspešnega vodjo in uspešen tim. Še posebej je pomembna v času negotovosti in sprememb. Na portalu inc.com smo našli tri namige za boljše agilno vodenje.

Arhiv: Kampanja Ti si na vrsti Poveljnik Civilne zaščite: Skupnost je tako močna kot njen najšibkejši člen

UKC Ljubljana je s partnerji izpeljal manjšo kampanjo Ti si na vrsti o pomembnosti upoštevanja ukrepov in možnostih za obvladovanje epidemije covida-19. Vabljeni k ogledu enega od spotov, kjer predstavniki različnih skupin prikazujejo, zakaj je tako pomembno, da vsak izmed nas izkoristi vse možnosti, ki so na voljo za preprečevanje širjenja okužb.

Arhiv: Kako doseči preboj slovenskega gospodarstva: Sodelujte v anketi o ključnih korakih Samo za člane GZS

Gospodarska zbornica Slovenije pripravlja strateški dokument, v katerem bomo opredelili ključne korake za čim uspešnejši razvoj in preboj slovenskega gospodarstva v naslednjem srednjeročnem obdobju. Predstavili ga bomo na Vrhu slovenskega gospodarstva, ki bo 29. novembra. V t. i. »zeleno knjigo« razvojnih prioritet želimo vključiti tudi vaš pogled, zato vas vabimo, da do konca meseca izpolnite kratko anketo, namenjeno izključno članom GZS.

Arhiv: Nove vsebine Grow Slovenia with Google

Kot podporniki programa Grow Slovenia with Google vas vabimo na nadaljevalne delavnice, s katerimi začenjamo 23. 9. 2021. • Google ADs - Kako ustvariti oglas na iskalniku Google? • Marketing na družabnih omrežjih - Facebook, Instagram, Linkedin • Offsite in onsite SEO - kako napisati dober blog? • Google Analytics - s katerimi podatki lahko razpolagamo in kaj nam povedo? Prijavite se na brezplačne nadaljevalne 90 minutne delavnice z vodilnimi domačimi strokovnjaki digitalnega sveta. Z udeležbo na vsaj treh delavnicah boste prejeli potrdilo trojno akreditirane poslovne šole - Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, v partnerstvu s podjetjem Google.

Arhiv: Pogoj PCT: vprašanja in odgovori

V zvezi z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2, ki je bil 14. septembra 2021 objavljen v Uradnem listu št. 147/2021, je Pravna služba GZS pridobila odgovore gospodarskega ministrstva na nekatera najbolj aktualna vprašanja. Odgovori so objavljeni na posebni spletni strani GZS – Poslovni nasveti v času koronavirusa.

Arhiv: Podeljena priznanja najboljšim inovatorjem Severno Primorske gospodarske zbornice, Nova Gorica, Primorske gospodarske zbornice in Regionalne zbornice Postojna za leto 2021

Primorska gospodarska zbornica Koper, Regionalna zbornica Postojna ter Severno Primorska gospodarska zbornica, Nova Gorica so danes na skupni prireditvi podelile priznanja najboljšim inovatorjem iz vseh treh regij. Podelili so 9 zlatih, 14 srebrnih in 17 bronastih priznanj ter 5 priznanj za prispevek na področju inovativnosti. Sedem z zlatim priznanjem nagrajenih regionalnih inovacij se je uvrstilo v tekmovanje za najvišje nagrade na nacionalni ravni, ki bodo podeljene na Dnevu inovativnosti 12. oktobra.

Arhiv: OKROŽNICA PS: Prejeti odgovori MGRT

V zvezi z Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (v nadaljevanju: Novi odlok), ki je bil v torek, 14. septembra 2021, objavljen v Uradnem listu št. 147/2021 Vas obveščamo, da smo danes, 17. septembra 2021, prejeli odgovore Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (v nadaljevanju: MGRT) na vprašanja, ki smo jim jih zastavili v četrtek 16. septembra 2021.

Arhiv: Vabilo na spletno predstavitev orodja POSPEŠEVALNIK IZVOZA

Podjetja se pri poslovanju s tujino soočate z večplastnimi izzivi in mnogimi vrzeli. Sodelavci v Centru za mednarodno poslovanje (CEMP) pri GZS so pripravili novo in edinstveno orodje POSPEŠEVALNIK IZVOZA, ki bo učinkovita podpora podjetjem pri vsakodnevnih izzivih na tujih trgih. V sodelovanju z mrežo domačih in tujih strokovnih partnerjev bodo zainteresiranim podjetjem ponudili inovativen model za udejanjanje izvoznega potenciala. Vabljeni na online spletno predstavitev v četrtek, 23. septembra ob 10h.

Arhiv: Vabilo na online delavnico Potrdilo o poreklu blaga, ATA zvezek in licence za opravljanje prevozne dejavnosti

Vse, ki se pri svojem delu srečujete z dokumenti kot so Potrdilo o poreklu blaga, ATA zvezki in Licence za opravljanje prevozne dejavnosti vabimo, da se v četrtek, 23. septembra 2021 ob 10h udeležite brezplačne online delavnice, kjer boste izvedeli odgovore tudi na vprašanja kaj je Potrdilo o poreklu blaga (ang. Certificate of Origin), kdaj se uporablja in kako se pridobi Potrdilo o poreklu blaga, kako pravilno izpolnimo Potrdilo o poreklu blaga v primeru, če izvoznik ni slovensko podjetje, kaj omogoča ATA zvezek (angl. ATA Carnet) in kako se ga pridobi, kakšni so pogoji za opravljanje cestnih prevozov blaga ali potnikov, kakšne novosti nas čakajo z naslednjim letom v zvezi s pridobitvijo licence za opravljanje prevozne dejavnosti...

Arhivi