Novice


Sklad razpisal za dodatnih 10 milijonov evrov ugodnih mikrokreditov

Slovenski podjetniški sklad (SPS) je objavil drugi javni razpis za dodelitev mikrokreditov mikro, malim in srednje velikim podjetjem v letošnjem letu. Tudi tokrat je na voljo skupno 10 milijonov evrov sredstev Sklada skladov SID banke. Roka za prijavo sta 4. oktober in 4. november letos. Posojilo v višini od 5000 do 25.000 evrov lahko dobijo mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj enim zaposlenim, ki so bila ustanovljena pred 1. januarjem 2023, kaže razpis, objavljen na spletni strani SPS in v uradnem listu.

Objavljen javni razpis P7K-2 2024 - Krizno likvidnostni kredit

Razpis je namenjen mikro, malim in srednje velikim podjetjem, ki so utrpela gospodarsko škodo na področju oskrbe z energijo zaradi energetske krize. Roka za oddajo vlog sta 24. 9. 2024 do 14. ure in 22. 10. 2024 do 14. ure oziroma do porabe vseh sredstev.

Brez TEŠ 6 še bolj energetsko odvisni od uvoza

V gospodarstvu z zaskrbljenostjo spremljamo finančne težave TEŠ 6 in grožnje pred stečajem obrata, ki proizvede dobro četrtino električne energije v Sloveniji. Z zmanjševanjem njegovega obratovanja bo Slovenija še bolj odvisna od uvoza elektrike in še bolj ranljiva v primeru ponovitve energetske krize, kot smo ji bili priča leta 2022.

Vlada s sprejetimi ukrepi spodbuja dvig cen

Dvig DDV s trenutnih 9,5 % na 22 % za sladke pijače z dodanim sladkorjem ali sladili ter energijske pijače v okviru prvega paketa davčnih sprememb je nesprejemljiv in izjemno škodljiv za gospodarstvo in potrošnike. Pomeni dvig maloprodajnih cen brezalkoholnih pijač, posledično inflacije in je brez konkretnih dokazov o pozitivnih učinkih na zdravje. Zato Združenje industrije pijač pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij izraža zaskrbljenost in razočaranje ob tej odločitvi Vlade Republike Slovenije in poziva k umiku tega ukrepa.

Izšla je septembrska številka revije Glas gospodarstva

Septembrska številka revije Glas gospodarstva v luči podelitve nacionalnih priznanj GZS za najboljše inovacije izpostavlja inovativnost. Iskali smo odgovore na vprašanja o razvojnih poteh inovacijskega sistema v Sloveniji, o izzivih in priložnostih prenosa tehnologij in intelektualne lastnine in izpostavili tudi primere dobrih praks v sosednjih državah. Kakšen doprinos bosta pri tem imela kompetenčna centra za umetno inteligenco ter polprevodnike in čipe, česa se lahko nadeja gospodarstvo? Izpostavljano tudi priložnosti, ki jih bodo razvojno usmerjenim podjetjem omogočili razpisi Aris. V GG Plus pa med drugim o tem, kako Slovenija občuti slabše razmere v nemškem gospodarstvu in o šibki gospodarski rasti v prvem polletju. Glas gospodarstva prinaša še mnoge druge zanimive vsebine, nasvetne in informativne članke. Lepo vabljeni k branju!

GoStartup akademija - Priložnost za podjetja v prvih letih delovanja

Primorski tehnološki park že desetič odpira vrata novi generaciji podjetnikov v GoStartup akademijo. Gre za intenziven program delavnic za podjetnike, ki želite izboljšati svoj posel in pri tem ne izgubljati časa in denarja z nepotrebnimi napakami. Program je zasnovan tako, da lahko udeleženci novo pridobljeno znanje TAKOJ udejanjite v svojem podjetju.

Arhiv: Vabilo na spletno predstavitev t.i. 'Deforestacijske uredbe' uredba EU 2023/1115

V zadnjem času se pojavlja vse več vprašanj vezanih na t.i. Deforestacijsko uredbo - Uredbo EU 2023/1115 o omogočanju dostopnosti nekaterih primarnih in drugih proizvodov, povezanih s krčenjem in degradacijo gozdov (EUDR).

Sporočilo za javnost - Štipenditorji morajo skladu poročati o podeljenih štipendijah za šolsko oziroma študijsko leto 2024/2025

Vsi štipenditorji v Sloveniji, ki podeljujejo štipendije po drugih predpisih in ne po Zakonu o štipendiranju, morajo skladu vsako leto redno poročati o vseh štipendijah, ki jih izplačujejo. Zakonski rok za poročanje za šolsko oziroma študijsko leto 2024/2025 je najkasneje do 31. decembra 2024.

Strateški svet za RRI zavzel stališče do predloga novele ZZRI

Strateški svet za razvoj, raziskave in inovacije pri GZS je izpostavil nujnost zagotoviti enakopraven dostop podjetij do sredstev za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost, saj predstavljajo trenutno predlagane zahteve glede 8. stopnje izobrazbe za raziskovalce v inovacijskih organizacijah nesprejemljive ovire in niso skladne z evropsko prakso. Tudi vpis v register kot predpogoj za financiranje ni evropska praksa. Svet zato predlaga odstranitev tega pogoja iz predloga zakona.

Arhiv: Mednarodno poslovno srečanje "Connect2Slovenia"

GZS se kot partner mreže Enterprise Europe Network pridružuje soorganizaciji tradicionalnega mednarodnega poslovnega srečanja, ki omogoča učinkovito in ciljno usmerjeno mreženje - navezovanje novih poslovnih kontaktov neposredno s potencialnimi poslovnimi partnerji iz regije JV Evrope in Alpe Adria.

Arhivi