Novice


Arhiv: GZS od nove vlade pričakuje tesno sodelovanje z gospodarstvom

Vodstvo GZS je ob sinočnji izvolitvi 15. slovenske vlade predsedniku vlade in vsem ministricam in ministrom izreklo čestitke in izrazilo pobudo po čimprejšnji obuditvi učinkovitega socialnega dialoga, večjem posluhu za gospodarstvo ter nujnih korakih na področju energetske, okoljske in prostorske politike. Hkrati je izrazilo pripravljenost za konstruktivno sodelovanje pri oblikovanju prijaznejšega poslovnega okolja.

Arhiv: Pomemben korak Občine Kanal ob Soči na poti zelenega prehoda

Prvi primer koncepta postavitve sončnih elektrarn na objekte v lasti občine prek javnega poziva za dodelitev služnostne pravice investitorju. Občina Kanal ob Soči je skladno z Zelenim dogovorom začrtala projekte, usmerjene tako v osveščanje lokalnega prebivalstva o zelenem prehodu, kot v trajnostno naravnane naložbe, ki se nanašajo tudi na postavitev sončnih elektrarn na strehe stavb v svoji lasti. S to potezo bo prispevala k zmanjšanju ogljičnega odtisa in stroškov električne energije.

Arhiv: Hitri poslovni nasvet: Bi želeli v vašem podjetju zaposliti tujca, pa ne veste, kako se tega lotiti?

Pri zaposlovanju tujcev je prva najpomembnejša razlika to, ali gre za državljana EU ali za tujca iz tako imenovanih tretjih držav. Pri državljanih EU je postopek razmeroma enostaven, saj ni nobenih posebnih pogojev za zaposlitev. Te osebe imajo prost dostop do slovenskega trga dela in se lahko zaposlijo pod enakimi pogoji kot slovenski državljani. Za zaposlovanje oseb iz tretjih držav pa je postopek malo bolj kompleksen. Več o tem razkriva Urška Sojč iz Pravne službe GZS v Hitrem poslovnem nasvetu. Za dodatne nasvete se lahko obrnete na Pravno službo GZS.

Arhiv: ZVO-2: nove, dodatne obveznosti, kratki roki prilagoditve

Novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2) je stopil v veljavo 13. aprila. Ta datum je zelo pomemben, saj z njim tečejo roki prilagoditve novim ali dodatnim zahtevam, ki jih zakon prinaša za širok krog različnih zavezancev. Članek z več informacijami je objavljen v majski številki revije Glas gospodarstva.

Arhiv: Delo na domu, stališče GZS

GZS je sodelovala na torkovem posvetu o delu na domu v organizaciji MDDSZ. V tripartitni razpravi na okrogli mizi je Metka Penko Natlačen, namestnica direktorja Pravne službe GZS, predstavila stališče GZS in njenega Strateškega sveta za kolektivno dogovarjanje, da je oblika dela na domu za gospodarstvo, predvsem za nekatere dejavnosti, izredno pomembna.

Arhiv: Slovenija bo svetilnik na zemljevidu krožnega gospodarstva

»Velikani v Evropi in po vsem svetu potrebujejo testna okolja. Kje najdeš testno okolje, kot je v Sloveniji? Ga ni,« pravi Bart Stegeman, slovenski orkestrator za krožno gospodarstvo in transformacijo vrednostnih verig v organizaciji EIT Climate-KIC. Priložnosti je pri nas ogromno, pojasnjuje v intervjuju za majsko številko revije Glas gospodarstva.

Arhivi