Novice


Arhiv: Podjetje Contall d.o.o. med prvimi slovenskimi podjetji s skrajšanim delovnikom

S 1. novembrom 2022 so v družbi Contall pričeli enoletno poskusno obdobje skrajšanega delovnika - 36 ur tedensko s pravicami zaposlitve za 40 urno delo.

Arhiv: Energetska samozadostnost Slovenije bo za porabnika cenejša in varnejša

»Veliko govorimo o zeleni energiji in energetskem prehodu. Vprašanje pa je, kaj smo na tem področju že naredili oziroma kakšni so načrti Slovenije. V kolikor ne bomo zagotovili zadostnih virov nizkoogljične energije, bomo ogrozili proizvodnjo materialov in s tem konkurenčnost slovenskega gospodarstva,« je poudaril predsednik GZS Tibor Šimonka na četrtkovem posvetu o energetskem prehodu Slovenije, ki so skupaj organizirali Strateški svet GZS za energetski prehod, Svet za razvoj pri SAZU in Državni svet RS.

Arhiv: Pobuda glede vračanja pomoči po PKP zakonodaji

Skladno z veljavno zakonodajo so nekatera podjetja prejela odločbe FURS, s katerimi jim je naloženo plačilo vračila pomoči oziroma vračila sorazmernega dela pomoči v zelo visokih zneskih, ki že ogrožajo njihovo likvidnost ter poslovanje. GZS je na ministra za finance in v.d. generalnega direktorja FURS zato naslovila pobudo, da z razumevanjem pristopijo k reševanju posameznih primerov, prisluhnejo argumentom posameznih podjetij ter upoštevajo splošno neugodno gospodarsko situacijo v posameznih primerih, ko je to potrebno (odlog plačila, obročno odplačevanje).

Arhiv: Energetska kriza: vlada bo predstavila ukrepe do 10. novembra

Po besedah ministra za infrastrukturo mag. Bojana Kumra bo Vlada RS do 10. novembra predstavila ukrepe za zamejitev drobnoprodajnih cen elektrike in plina za srednje in velike porabnike. Z interventnim zakonom namreč namerava vlada pohiteti kljub načrtom EU, ki naj bi ukrepe pripravila šele do 24. novembra. »Z interventnim zakonom bomo pohiteli, zato da gospodarstvu damo zelo jasne in pa znosne usmeritve za naslednje leto,« je povedal minister Kumer na včerajšnji javni razpravi o energetskem prehodu Slovenije.

Arhiv: Pomoč gospodarstvu zaradi visokih cen energentov: oddaja vloge in tolmačenje upravičenosti zaradi dviga cen proizvodov in storitev

Na podlagi Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina (ZPGVCEP; Uradni list RS, št. 117/2022 z dne 9. 9. 2022) bo SPIRIT Slovenija podjetjem omogočila oddajo e-vloge v obdobju od 1. novembra 2022 od 12. ure do 15. novembra 2022 do 12. ure. Navodila in postopki so objavljeni na spletni strani SPIRIT Slovenija.

Arhivi