Novice


Arhiv: EU razpis sklada za inovacije

Namen aktualnega razpisa sklada za inovacije je sofinanciranje projektov, ki bodo prispevali k prehodu na podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050, k cilju zmanjšanja emisij za vsaj 55 % do leta 2030, energetski učinkovitosti in vodiku iz obnovljivih virov. Sofinanciranje obsega 100% prijavljenih stroškov, rok za prijavo je 16. marec 2023. Informativni dan v zvezi z razpisi bo organizirala agencija CINEA v online obliki 29. in 30. novembra 2022. Potrebna je predhodna prijava.

Arhiv: Izobraževanja za člane nadzornih svetov in upravnih odborov za prejem »Potrdila za nadzornike« in izpitni roki za pridobitev »Certifikata ZNS«

Združenje nadzornikov Slovenije je razpisalo termine izobraževanja za člane nadzornih svetov in upravnih odborov za prejem »Potrdila za nadzornike« in izpitne roke za pridobitev »Certifikata ZNS«. Podpisnika strokovne kvalifikacije (Certifikat ZNS) sta tudi Gospodarska zbornica Slovenije in SDH, d.d. Do konca leta bo potekalo štiridnevno izobraževanje še 24., 25. novembra, 1. in 2. decembra (online), izpitni rok pa bo 9. decembra (Ljubljana). Vsi termini za prvo polovico leta 2023 so že v koledarju na spletni strani ZNS.

Arhiv: Koreja: Priložnosti na več področjih

Sporazum z EU je pospešil rast blagovne menjave. V okviru novo odprtega veleposlaništva v Seulu deluje gospodarski oddelek, s katerim GZS že načrtuje skupne aktivnosti za pomoč našim izvoznikom. V začetku decembra bo potekal poslovni dogodek z naslovom Korea Grand Sourcing Fair 2022 (KGSF 2022), na katerem se bodo udeleženci lahko srečali s korejskimi dobavitelji, letos prvič pa bodo organizirana tudi poslovna srečanja tujih dobaviteljev s korejskimi uvozniki. Več o tem lahko preberete v članku, objavljenem v oktobrski številki revije Glas gospodarstva.

Arhiv: Elektronske vloge za pridobitev nepovratnih sredstev zaradi visokih povišanj cen energentov

S 1. 11. 2022 se je začel vnos elektronskih vlog za pridobitev nepovratnih sredstev zaradi visokih povišanj cen energentov v aplikacijo, ki jo je vzpostavila javna agencija SPIRIT Slovenija. Mali poslovni odjemalci oddajo vlogo za pomoč le za obdobje od junija do vključno avgusta 2022. V obdobju od 1. septembra letos so ti upravičenci namreč deležni regulirane cene električne energije in zato skladno z zakonom od 1. septembra niso upravičeni do pomoči. V skladu s 3. členom Zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen električne energije in zemeljskega plina, mali poslovni odjemalci, katerih povprečna letna poraba plina ne presega 100 MWh oz. je njihova priključna moč enaka ali manjša od 43 kW in skupna priključna moč vseh merilnih mest električne energije enaka ali manjša od 86 kW, od septembra do decembra 2022 niso upravičeni do pomoči.

Arhiv: GoDigital – Just do IT Digitalni in zeleni prehod – pot zmagovalcev!

Konferenca GoDigital – Just do IT, največja neodvisna poslovna konferenca na področju digitalizacije v Sloveniji, bo letos potekala 24. novembra 2022, na Brdu pri Kranju. Gostila bo tako domače kot tuje strokovnjake. Osrednja tema letošnje konference GoDigital – Just do IT bodo priložnosti za podjetja ob dvojnem prehodu – digitalnem in zelenem. Dvojni, ekološki in digitalni prehod, že vpliva na vse dele našega gospodarstva, družbe in industrije in predstavlja pomemben del trajnostnega poslovanja. Potrebne so nove tehnologije, ob tem pa tudi naložbe in inovacije. Ustvarjeni so novi izdelki, storitve, trgi in poslovni modeli. Ob tem prehodu nastajajo nove vrste delovnih mest, ki danes še ne obstajajo in za katera bodo potrebne spretnosti, ki jih še nimamo. Prišlo bo do premika z linearne proizvodnje na krožno gospodarstvo. Na konferenci bomo prvič podelili tudi nagrado GoDigital za najboljši digitalni projekt leta 2022! Člani GZS SPGZ imate 50% popust, na prijavo obvezno navedite promocijsko kodo prijave GDGZSSPGZ. Prijave sprejemajo do zapolnitve mest. V okviru konference GoDigital 2022 ne zamudite tudi post konferenčni dan »Koraki do dvojnega prehoda«, ki bo 25. 11. v organizaciji DIHS na GZS in je brezplačen. Več o konferenci tukaj>> https://godigital.gzs.si/

Arhiv: Analiza stanja inovacijske dejavnosti v Slovenskih podjetjih 2022

Spoštovani, v letu 2020 smo na Gospodarski zbornici Slovenije v sodelovanju s Spiritom izpeljali pilotno izvedbo analize inovativnosti ter jo nadgradili in ponovno izvedli v letu 2021. Namen analize je zmeriti inovacijski potencial slovenskega gospodarstva, ki je lahko podlaga za oblikovanje podpornih storitev pri vzpostavljanju inovacijske kulture v podjetjih ter nadgradnja inovacijskega sistema v sodelovanju med gospodarstvom, podpornim okoljem in oblikovalci politik. Več v nadaljevanju.

Arhiv: Objava namere za prodajo zemljišč v PEC Kromberk

Mestna občina Nova Gorica je OBJAVILA NAMERO za prodajo zemljišč v PEC Kromberk. Kompleks zemljišč se nahaja na območju, ki ga ureja »Občinski lokacijski načrt za Meblo vzhod«, Uradni list RS št. 3/06 (nadalje: lokacijski načrt). Ureditveno območje lokacijskega načrta se nahaja na območju Mestne občine Nova Gorica v naselju Kromberk. Območje predstavlja v naravi nepozidano stavbno zemljišče, ki je med dvema zgrajenima conama (nekdanji MIP in Merkur), ter med Kromberško vpadnico in Panovcem. Območje je po določilih prostorskih planskih aktov Mestne občine Nova Gorica opredeljeno za pozidavo večnamenskih objektov za poslovne, proizvodne, obrtne, trgovske in servisne dejavnosti.

Arhiv: Slovensko - ukrajinska virtualna konferenca in mreženje

Slovenska podjetja so že pred letošnjo rusko – ukrajinsko krizo kazala interese za bolj poglobljeno sodelovanje z ukrajinskimi podjetji, zaradi česar je bil na zbornici ustanovljen Slovensko – ukrajinski poslovni svet. Predvsem na uvozni strani se je del tega interesa tudi udejanjil, saj je v letu 2021 v primerjavi s prejšnjim letom uvoz blaga narasel kar za 55%, najbolj na račun lesa in lesenih izdelkov, železa in jekla ter električne in elektro opreme.

Arhiv: Aktualni odprti razpisi za nepovratna in povratna sredstva

Pri aktualnih odprtih razpisih lahko podjetja zaprosijo za povračilo sredstev za omilitev posledic visokih cen energentov, za transformacijo podjetja v trajnostno in krožno poslovanje, za rekonstrukcijo ali gradnjo turističnih namestitvenih kapacitet ter za zagotavljanje celovitih storitev za potencialne podjetnike in podjetja preko podpornih institucij za leto 2023.

Arhiv: Izhodni covidni zakon: Vlada in Državni zbor prisluhnila gospodarstvu

Na GZS smo zadovoljni, da sta vlada in Državni zbor prisluhnila stališčem gospodarstva in da Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva, ki je bil sprejet v petek, 28. oktobra predvideva, da bo nadomestilo plače delavca za čas trajanja izolacije do 31. marca 2023 krila država iz proračuna.

Arhivi