Novice


Arhiv: Poslovna delegacija v Severno Makedonijo z ministrom za gospodarstvo Matjažem Hanom

V sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija in MGRT, Društvom slovenskih in makedonskih poslovnežev (Skopje) in Gospodarsko zbornico Severne Makedonije ob priložnosti uradnega obiska ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaža Hana v Skopju 13. - 15. decembra 2022, organiziramo obisk slovenske poslovne delegacije v Severni Makedoniji.

Arhiv: V A B I L O : SRBIJA - investiranje in poslovanje, 30. nov. 2022 na GZS

V sodelovanju z Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Srbsko slovenskim poslovnim klubom Slovenija in Stalno konferenco srbskih mest in občin organiziramo tradicionalno predstavitev pogojev investiranja ter investicijskih in poslovnih priložnosti v izbranih srbskih mestih in občinah, »Investiranje in poslovanje v Srbiji«. Tokrat se bo predstavilo sedem mest in občin, zainteresiranih za pritegnitev investitorjev in poslovnih partnerjev iz vrst slovenskih podjetij (Vrnjačka Banja, Zaječar, Nova Varoš, Dimitrovgrad, Sombor, Lazarevac, Novi Pazar). Predstavitev z dvostranskimi pogovori bo v dvorani A na GZS, v sredo, 30. novembra 2022 ob 9.00.

Arhiv: Raziskava Eurochambres: Kazalnik poslovnega zaupanja za leto 2023 na dnu

Poslovno zaupanje za prihodnje leto je v evropskih državah nižje kot je bilo med finančno krizo 2008-09 in na vrhuncu pandemije, kaže 30. izdaja letne ekonomske raziskave Eurochambres (Eurochambres Economic Survey), evropskega združenja zbornic, katerega članica je tudi Gospodarska zbornica Slovenije. Kot ključne izzive podjetja v Evropi izpostavljajo zaskrbljenost glede dostopnosti energije in surovin po sprejemljivih cenah, pomanjkanje ključnih znanj in veščin pri zaposlenih ter visoka uskladitev stroškov dela. V anketi je sodelovalo več kot 42.000 podjetij iz 25 evropskih državah. Poslovno zaupanje v Sloveniji je v primerjavi z drugimi državami EU na najnižji ravni. Ob tem je potrebno opozoriti, da je bila zgodovinska raven pesimizma v Sloveniji običajno večja kot v drugih evropskih državah.

Arhiv: Izšla novembrska številka revije Glas gospodarstva: Digitalizacija in trajnostni razvoj

Trajnostno poslovanje in digitalizacija gresta z roko v roki. Tudi tista podjetja, ki še niso tega ponotranjila, bodo morala prilagoditi svoje poslovanje, ugotavljamo v najnovejši številki revije Glas gospodarstva. Trajnostno poslovanje mora slediti poslovnim ciljem podjetja, hkrati pa tudi njegovim družbenim in okoljskim ciljem, v intervjuju pove Vlado Šarenac, direktor za področje tehnološkega svetovanja z JV Evropo pri PwC Slovenia. Pišemo tudi o uvedbi digitalnega potnega lista za izdelke, kibernetski varnosti in drugih temah s področja digitalizacije. Pozornost namenjamo tudi Vrhu gospodarstva, ki bo 29. novembra.

Arhiv: ZZZS: Uvedba obveznega elektronskega vlaganja zahtevkov za refundacijo nadomestil plač - 1. januar 2023

S 1. januarjem 2023 se uveljavi novela Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, na podlagi katere morajo biti vsi zahtevki za refundacijo nadomestil plač od 1. 1. 2023 naprej vloženi elektronsko. Papirnih zahtevkov na ZZZS po 1. 1. 2023 ne bodo več sprejemali.

Arhiv: Predstavitev novega enotnega patentnega sistema

Enotni patentni sistem uvaja enostavnejšo in stroškovno učinkovitejšo pot do patentnega varstva in reševanja sporov v Evropi. O enotnem patentu kot prelomnici za inovacije v Evropi bo govoril tudi predsednik Evropskega patentnega urada Antonio Campinos. Na dogodku bodo strokovnjaki iz Evropskega patentnega urada zainteresirani javnosti predstavili nov enotni patentni sistem, ki bo predvidoma začel veljati aprila prihodnje leto. Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku s tolmačenjem.

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 12. do 18. november 2022

V tretjem četrtletju se je realna rast slovenskega BDP medletno znižala na 3,4 % (9,7 % v prvem in 8,3 % v drugem). Nižja rast na medletnem nivoju je bila pričakovana, vendar je padec glede na predhodno četrtletje (podatek, prilagojen za sezono in koledar) presenetljiv (-1,4 %), tako glede na našo napoved (+0,2 %) kot na podatke o spremembi na nivoju EU-27 (+0,2 %). Po dosegljivih podatkih na Eurostatu je bil padec v Sloveniji med 14-imi državami, za katere so podatki na voljo, največji, medtem ko je srednja sprememba (mediana) znašala +0,25 %. Na prvi pogled je bil podatek presenetljiv tudi zaradi dejstva, da so bili številni poslovni indikatorji poslovanja v tretjem četrtletju glede na drugo četrtletje višji (industrijska proizvodnja, gradbena dela, prihodki v storitvah, prodaja na drobno ipd.).

Arhiv: Bliža se BREZPLAČNA delavnica WEB3: Inoviranje z uporabo umetne inteligence in strojnega učenja 24.11.2022

Ekipa #Web3 vas vabi, da se jim pridružite na brezplačni delavnici Inoviranje z uporabo umetne inteligence in strojnega učenja, ki bo potekala ta četrtek, 24.11.2022 na Gospodarski zbornici Slovenije, Dimičeva 13 v Ljubljani, med 9:00 in 13:00 uro.

Arhiv: Vabilo na spletno srečanje: Poti zaposlovanja invalidov in dobre prakse delodajalcev

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad pred mednarodnim dnevom invalidov, ki ga sicer obeležujemo 3. decembra, tudi letos pripravlja spletno srečanje, ki bo potekalo v petek, 2. decembra 2022, med 9. in 12. uro. Predstavljene bodo vloga Zavoda RS za zaposlovanje, URI Soča in sklada na področju spodbujanja zaposlovanja invalidov. Z gosti bomo odstirali poti zaposlovanja invalidov in besedo dali primerom dobrih praks enakovrednega vključevanja invalidov v delovno okolje, ki s svojimi dejanji gradijo vključujočo kulturo in spodbujajo raznolikost na delovnem mestu.

Arhiv: Javni razpis Slovenskega regionalnega razvojnega sklada: NOVO! Finančni produkt - BIZI LES

Slovenski regionalni razvojni sklad je v petek, 11. 11. 2022, objavil javni razpis (Ur. l. RS, št. 142/22) za finančni produkt “BIZI LES”, ki je namenjen spodbujanju trajnostnih naložb za razvoj in dvig konkurenčnosti lesno-predelovalne panoge na območju Republike Slovenije.

Arhivi