Novice


POSVET »Domino učinek zakona o minimalni plači«, 23. maja 2019, GZS, Ljubljana

Direktorice in direktorje vabimo na POSVET z naslovom »Domino učinek zakona o minimalni plači«, ki bo v četrtek, 23. maja 2019, od 9.00 do 12.15 ure v dvorani A v 1. nadstropju GZS, Dimičeva 13, Ljubljana. Novela Zakona o minimalni plači, sprejeta decembra 2018, bo namreč s 1. januarjem 2020 stopila v celoti v veljavo. To pomeni konec prehodnega obdobja in uveljavitev izključitve dodatkov, dela plače za delovno uspešnost in plačila za poslovno uspešnost, iz minimalne plače. Na posvetu bomo razpravljali o tem, kakšni bodo učinki novele Zakona o minimalni plači na konkurenčnost gospodarstva kot celote, posameznih panog in podjetij, plačna razmerja med zaposlenimi, zaposlovanje, na bonitetno oceno Slovenije, ter kako se bodo morali na to odzvati gospodarski subjekti.

Arhiv: Upravljanje družinskih podjetij in nove oblike financiranja njihove rasti

Upravljanje družinskih podjetij in nove oblike financiranje njihove rasti so del enega od treh stebrov sodobne Gospodarske zbornice – pomoč malim in srednjim podjetjem pri njihovem razvoju in rasti. V torek, 23. aprila bomo na GZS gostili zelo visoke goste, ki bodo pomembno prispevali k pojasnjevanju dobrih praks pri upravljanju družinskih podjetij in možnostih njihovega financiranja.

Arhiv: VABILO na srečanje "Kultura in umetnost kot razvojna priložnost za goriško gospodarstvo", 9. april 2019

Mestna občina Nova Gorica in skupina za pripravo kandidature Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025 vabita na posvet "Kultura in umetnost kot razvojna priložnost za goriško gospodarstvo".

Če potrebujete sredstva za gradnjo, opremo ali tekoče poslovanje so navedeni razpisi pravi za vas

Imate v načrtu novo investicijo ali izvedbo projekta? Bi vam prav prišla nepovratna sredstva ali ugodni kredit? V nadaljevanju podajamo informacije o aktualnih razpisih na področju gospodarstva za MSP.

Sporazum z Levico vodi v zatiranje zasebnega sektorja

Račun sporazuma med vladajočo koalicijo in opozicijsko stranko Levica bo gospodarstvo stalo najmanj 1,4 mrd evrov – in to v razmerah, ki že nakazujejo gospodarsko ohlajanje v širšem evropskem prostoru. V pomanjkanju analize finančnih učinkov, s katero bi še pred podpisom sporazuma postregla vladna koalicija, smo oceno učinkov izvedli na Gospodarski zbornici Slovenije.

Upokojitev naj ne bo konec delovne aktivnosti

Demografska gibanja zahtevajo hitre spremembe tudi na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, na kar opozarja Gospodarska zbornica Slovenije že vrsto let. Povečati bi bilo treba delež delovno aktivne populacije v starostni skupini 55+, postopno dvigovati dejansko upokojitveno starost ter zahtevano pokojninsko dobo, hkrati pa uvesti primerno rešitev dvojnega statusa upokojencev.

Arhiv: POZIV za pripombe na predlog Zakona o varstvu osebnih podatkov

Na GZS smo v strokovno usklajevanje prejeli predlog Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2). Vabimo vas, da nam pošljete pripombe na predlog zakona ZVOP-2. Vaše pripombe pričakujemo do 18.03.2019.

Arhiv: POZIV za informacije o težavah pri postopkih javnega naročanja

Ministrstvo za javno upravo je začelo s procesom »iskanja rešitev za izboljšanje sistema javnega naročanja tudi z vidika morebitne prenove Zakona o javnem naročanju«. Vabimo gospodarstvenike, da nam sporočite informacije o težavah, ki jih gospodarski subjekti zaznavajo v postopkih javnega naročanja, prav tako pa tudi pripombe na sedanji sistem javnega naročanja, sugestije za izboljšavo... Vaš odziv pričakujemo do 20.03.2019

Prvi odziv na informacije o predlogu davčnih sprememb

Predlog davčnih sprememb, ki ga je danes razkrilo ministrstvo za finance, je dobrodošla in dolgo pričakovana spodbuda k rasti plač in variabilnem nagrajevanju v slovenskem gospodarstvu. Vsi zaposleni so s tem na boljšem. Na drugi strani opozarjamo na prehiter in previsok dvig obdavčitve davka od dohodka pravnih oseb in kapitala, ki je glede na rekordne davčne prilive iz gospodarstva povsem nepotreben in škodljiv.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.