Novice


Upravni odbor GZS s finančnim ministrom Boštjančičem o mini davčni reformi

UO GZS je na četrtkovi seji gostil ministra za finance Klemna Boštjančiča, osrednja vsebina pa so bila izhodišča predloga GZS za mini davčno reformo, ki jih je predstavil glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc. Člani UO so se seznanili tudi z glavnimi aktivnostmi GZS v tretjem kvartalu leta 2023 in z akcijskim načrtom GZS – Novi horizonti prihodnosti, ki je podlaga za pripravo Plana dela GZS za 2024. UO GZS se je strinjal z izhodišči za uvedbo multimedijskega središča GZS in naložil vodstvu GZS, da projekt izvede do konca leta 2023.

WEBINAR: Porekla blaga – 20. 11. 2023

Na seminarju bodo predstavljene osnove glede porekla blaga: kako se določa, kdaj je to pomembno in kakšne posledice ima v mednarodni trgovini. Predstavljeno bo preferencialno in nepreferencialno poreklo. Izvedeli boste, kje dobite pomembne informacije za določitev porekla in s kakšnimi dokumenti se dokazuje.

Analitika GZS: Kratka spletna anketa Gospodarska pričakovanja 2024 – vabljeni k sodelovanju

Nižji obseg industrijske proizvodnje, ohlajanje storitvenega sektorja, višje obrestne mere in visoka inflacija pomembno vplivajo na poslovanje slovenskih podjetij. Zato vas naprošamo, da z nami delite svoj pogled na spremembe pri nekaterih ključnih poslovnih kategorijah v letu 2024. Anketa bo vključena v mednarodno poročilo Eurochambres, evropskega združenja zbornic. S sodelovanjem lahko pridobite tudi poročilo o pričakovanjih na drugih evropskih trgov.

Bera nagrajencev GZS za inovacije bogatejša še za 10 zlatih, 22 srebrnih priznanj in 2 posebni priznanji za inovacijski izziv

Včeraj smo v okviru Dneva inovativnosti že enaindvajsetič podelili nacionalna priznanja GZS za najbolj inovativne inovacije podjetji in drugih organizacijah. Podeljenih je bilo 10 zlatih, 22 srebrnih, 11 bronastih priznanj, 2 posebni priznanji za inovacijski izziv ter 1 priznanje za prebojno invencijo. Dan inovativnosti 2023 je obogatila strokovna konferenca, ki se je letos osredotočala na povezovanje in sodelovanje vseh deležnikov v ekosistemu kot ključ za napredovanje Slovenije od zmerne inovatorke do inovacijske voditeljice. Vse čestitke inovatorjem iz podjetji Mahle Electric Drives Slovenija d.o.o. ter Hidria d.o.o., ki so letos na nacionalnem nivoju zastopali barve svernoprimorske regije. Prejeli smo dve srebrni nacionalni priznanji in sicer za inovacijo Kompakten visokonapetostni avtomobilski pogonski električni motor podjetja Mahle Electric Drives Slovenija d.o.o. ter za inovacijo Visoko temperaturno zaznavalo izpušnih plinov podjetja Hidria d.o.o. Podjetje Hidria d.o.o. se lahko pohvali tudi z zlatim priznanjem, ki ga je prejelo za inovacijo Električni priključek sistema izpušnih plinov. Še enkrat iskrene čestitke! Več informaciji in katalog prejemnikov nacionalnih inovaciji najdete tukaj.

Hitrejše zaposlovanje tujih delavcev za odpravo posledic poplav in plazov

Od sobote, 16. septembra, velja odredba o določitvi poklicev in dejavnosti, ki so nujni za odpravo posledic poplav in plazov in v katerih se lahko zaposlujejo tuji delavci. Odredbo je izdal minister za delo v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP), ki je začel veljati 2. septembra

Javni poziv MORS zainteresiranim subjektom za sodelovanje pri izvajanju 22 razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektov

Ministrstvo za obrambo je objavilo Javni poziv zainteresiranim subjektom za sodelovanje pri izvajanju 22 razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektov za povečanje tehničnih in tehnoloških zmogljivosti obrambnega sistema Republike Slovenije.

Izšla je septembrska številka revije Glas gospodarstva

V septembrski reviji Glas gospodarstva izpostavljamo inovacije, povod pa je torkova podelitev nacionalnih priznanj za najboljše inovacije 2023. »Slovenija mora v najkrajšem času priti nad povprečje, se pravi med inovacijsko najbolj intenzivne države vsaj v EU,« je v intervjuju za Glas gospodarstva poudaril minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič.

Posvet - Gospodarski strateški svet za digitalizacijo - 3. oktober 2023

V Sloveniji bi morali letno usposobiti okoli šest tisoč strokovnjakov informacijske in komunikacijske tehnologije, a jih le okrog 2.500, kar Slovenijo uvršča na 1. mestu v EU po težavah pri pridobivanju IKT kadrov. Med evropskimi državami je Slovenija skoraj edina, ki še ni uvedla obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. Glavna tema razprave na posvetu, ki ga organizira Gospodarski strateški svet za digitalizacijo pri GZS, bodo digitalne kompetence s fokusom na pomembnosti in koristih digitalnih vsebin RIN (računalništva in informatike) že v osnovnih in srednjih šolah.

Priložnosti za slovensko gradbeno projektivo v Saudovi Arabiji

Na interaktivnem srečanju bo praktične izkušnje poslovanja na saudskem trgu delil povezovalec slovenskih in saudskih podjetij, Radomir Putnik.

UMAR: Znižana predvidena rast BDP v letu 2023

Jesenska napoved gospodarskih gibanj 2023: letos nadaljnje umirjanje rasti gospodarske aktivnosti, zlasti v izvoznem delu, v prihodnjih letih pričakujemo nekoliko višjo gospodarsko rast.

Arhivi