Novice


Arhiv: Tatarstan zanimiv za slovenske gospodarstvenike

Ljubljana, 16. decembra 2014 - Ob obisku poslovne delegacije iz ruskega Tatarstana je potekala slovensko-tatarstanska poslovna konferenca, na kateri sta prek 120 udeležencev nagovorila Nikolaj Nikiforov ter Rustam Minnihanov.Dogodek je potekal v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Veleposlaništva Ruske federacije v Sloveniji.

Predsednik GZS, mag. Samo Hribar Milič, je v nagovoru dejal, da v gospodarstvu - kljub obstoječim težavam in konfliktom - v prihodnost zremo z velikim pričakovanjem, da bodo politiki znali, zmogli in uspeli te konflikte rešiti in bomo lahko potenciale in interese za sodelovanje v polni meri izkoristili. Tatarstanskim gospodarstvenikom je povedal, da imajo v Sloveniji poslovne partnerje, zaveznike in prijatelje, s katerimi bodo lahko uresničili svoje poslovne ambicije. GZS jim pri tem nudi vse potrebne informacije o slovenskem poslovnem okolju. Zagotovil jim je, da bodo imeli tudi v prihodnje v GZS močnega zaveznika.

Janez Škrabec, predsednik Rusko-slovenskega poslovnega sveta, je izrazil veselje, da je prišlo do današnjega dogodka, na katerem sodeluje tudi predsednik Tatarstana, ene najbolj razvitih republik Ruske federacije (RF). Udeležencem je na koncu zaželel čim več kontaktov in »kontraktov«.

Veleposlanik Rusije v Sloveniji, dr. Doku Zavgajev, je izpostavil pozitivno dinamiko v rusko-slovenskih bilateralnih odnosih. Sodelovanje zajema vsa področja, tako politično, kot gospodarsko in kulturno. Lani je blagovna menjava dosegla 2 mrd dolarjev. Vidi ogromen potencial za nadaljnje naraščanje sodelovanja.

Nikolaj Nikiforov, predsedujoči ruskega dela Slovensko-ruske medvladne komisije in minister za Zveze in množične komunikacije Ruske federacije, je potrdil velik potencial za krepitev sodelovanja med državama, in se zavzel za to, da vse napore usmerimo v izkoriščanje tega potenciala.

Predsednik Republike Tatarstan, Rustam Minnikhanov, je izrazil željo po krepitvi poslovnih odnosov med slovenskimi in tatarstanskimi podjetji. Tistim, ki želijo investirati v Tatarstan, nudijo dobre poslovne pogoje, je dodal.

V nadaljevanju so bili predstavljeni nekateri ključni sektorji republike Tatarstan. Tako je Ravil Zaripov, namestnik premiera Republike in minister za industrijo in trgovino Republike Tatarstan (RT), spregovoril o industrijskem sektorju. Tatarstan sodi med pet najbolj razvijajočih se regij Ruske federacije. Izpostavil je plin, energetiko, IT ter strojegradnjo. Sodelovanje vidi predvsem na področju izdelave avtomobilskih komponent, ladjedelništva, lesne industrije, izdelave zdravil ter znanstveno-tehničnega sodelovanja na področju industrije.

Kmetijsko in prehrambeno industrijo je prikazal Marat Akhmetov, namestnik premiera Republike in minister za kmetijstvo in prehrano Republike Tatarstan. Povedal je, da Tatarstan z le 2% obdelovalnih površin zagotavlja 5 % celotne kmetijske pridelave Rusije. Petina prebivalcev v regiji živi na podeželju. Obseg investicij dovoljuje, da bodo do 2020 kmetijsko proizvodnjo podvojili. Sodelovanje vidi predvsem pri realizaciji različnih projektov, kot npr. na področju pridelave žit, krompirja, sadja, v govedoreji, ipd.

Roman Šajhutdinov, namestnik premiera in minister za informatizacijo in komunikacije RT, je predstavil IKT sektor. Tatarstan se ponaša z 85% 3G dostopnostjo ter 73% pokritostjo s širokopasovnim internetom.

Sergej Ivanov, predsednik Državnega komiteja RT za turizem, pa je spregovoril o Tatarstanu kot turistični destinaciji. Poudaril je, da gre za tretjo najbolj popularno turistično destinacijo v RF, pri čemer je Tatarstan v Rusiji priznan kot najboljša regija za potovanja.

Na dogodku sta bila podpisana tudi sporazum med Kazansko državno univerzo za kmetijstvo in Univerzo v Novi Gorici ter sporazum med Agencijo za investicijski razvoj Tatarstana in javno agencijo Spirit.

Sledile so okrogle mize po posameznih sektorjih o priložnostih za razvoj in sodelovanje:

1. INDUSTRIJA

Vodja Agencije za investicijski razvoj Republike Tatarstan Talija Nimullina je Tatarstan, kjer v radiju 1.000 km živi polovica prebivalcev celotne Ruske federacije, označila za ekonomsko stabilno regijo, z letnim obsegom BDP-ja 48 mrd USD (l. 2013), strateško locirano in preko rečnega prometa povezano republiko s Kaspijskim jezerom, Črnim in Baltskim morjem.

Po ocenah Forbsa velja Tatarstan za najprivlačnejšo rusko regijo za tuje neposredne naložbe. Med njimi po vrednosti vloženega kapitala prednjačijo Turki (1/4 delež), sledijo Američani, Nemci, Nizozemci in Britanci. Tujim vlagateljem je na razpolago več deset posebnih ekonomskih con in industrijskih parkov, izobražena delovna sila, ki presega dva milijona delavcev in dela za povprečno mesečno plačo 564 USD.

Med prioritetne industrije se uvrščajo petrokemična industrija, avtomobilska industrija in proizvodnja avtomobilskih komponent ter gradbeništvo. V izgradnji sta dva mega projekta pametnih mest, kjer bi lahko sodelovala tudi slovenska podjetja.

V drugem delu okrogle mize so aktivnosti na ruskem trgu predstavila tudi slovenska podjetja in grozdi, med drugim Helios, GIZ ACS, SEC dvigala, Stubelj, TECOS, namestnik tatarstanskega premiera Ravil Zaripovpa je predstavil svoja podjetja in institucije ter ob zaključku izrekel povabilo na povratni obisk slovenske delegacije v Kazanu v letu 2015. Gospodarska zbornica Slovenije bo z njihove strani prejela uradno vabilo in nabor specializiranih tehničnih sejmov ter razstav v Tatarstanu.

2. KMETIJSTVO IN PREHRANA

Na okrogli mizi Kmetijstvo in prehrana je bil osrednji gost namestnik premiera republike in minister za kmetijstvo in prehrano Republike Tatarstan, Marat Akhmetov. Po predstavitvi tatarstanskega kmetijstvo je poudaril slabše klimatske pogoje in željo po povečanju proizvodnih kapacitet v poljedelstvu in živinoreji. Sledila je predstavitev slovenskega kmetijstva in živilstva. V zadnjem delu, razpravi, so se predstavili vsi udeleženci okrogle mize s kratko predstavitvijo podjetja.

3. INFORMACIJSKA TEHNOLOGIJA

Na včerajšnjem IT omizju je bilo s strani Ministra za informatizacijo in komunikacije Republike Tatarstan veliko zanimanje za e-poslovanje. V Sloveniji morajo namreč vsi proračunski uporabniki od 1. 1. 2015 naprej prejemati in izdajati eRačune. E-poslovanje uvajajo tudi v Tatarstanu, posodobiti nameravajo ves državni sistem. Načrtovana je izmenjava kontaktov med izvajalcema v obeh državah.

Druga skupna tema, ki bi lahko prinesla priložnosti za sodelovanje, je bila uvajanje sistema eCall (112). Za zmanjšanje posledic hujših prometnih nesreč po celotni Evropski uniji je Evropska komisija sprejela dva predloga, ki bosta zagotovila, da bodo do oktobra 2015 avtomobili v primeru hujšega trka samodejno poklicali ustrezno službo za ukrepanje. Če se zgodi huda nesreča, sistem eCall samodejno pokliče številko 112, enotno evropsko številko za klic v sili. Službam za ukrepanje sporoči lokacijo vozila, tudi če je voznik nezavesten ali ni sposoben poklicati sam.

Od oktobra 2015 morajo biti vsi novi modeli osebnih in lahkih gospodarskih vozil opremljeni s sistemom za klic v sili eCall. Vzpostavljena bo potrebna infrastruktura za sprejem in obravnavo klicev v centrih za obveščanje, kar bo poskrbelo za skladnost, medobratovalnost in neprekinjeno dostopnost te vseevropske storitve. V Tatarstanu je s tem sistemom opremljenih že skoraj 8.000 vozil. V Sloveniji je postavitev sistema v teku, Roman Šajhutdinov, namestnik premiera in minister za informatizacijo in komunikacije Republike Tatarstan pa je predlagal izvedbo testnega klica za preverjanje kompatibilnosti obeh sistemov.

4. TURIZEM

Področje turizma je, kot je na okrogli mizi na temo turizma povedal predsednik Državnega komiteja Republike Tatarstan za turizem Sergej Ivanov, za to regijo ključnega pomena. Prestolnica te republike, Kazan, je tretje največje mesto v državi. Tamkajšnji turizem se ponaša s sodobnimi storitvami in mrežo mednarodnih verig hotelov, k tem pa pomembno prispevajo tudi dobre letalske povezave oziroma prometna infrastruktura na splošno.

V Tatarstanu deluje 347 hotelov, s turizmom pa se neposredno ukvarja 620 podjetij. Kazan je tretja najbolj priljubljena turistična destinacija v Rusiji. Pretok turistov se iz leta v leto povečuje(od 12 do 15 odstotkov letno), s tovrstnimi storitvami pa je Tatarstan lani zaslužil kar 224 milijonov dolarjev. Največ turistov, 38,5 odstotka, v Tatarstan odpotuje z namenom preživljanja prostega časa oziroma rekreacije, kakšen odstotek manj jih obišče ta del sveta poslovno, dobrih 11 odstotkov pa zaradi zdravstvenih storitev.

Ta del Ruske federacije je med drugim prejel tudi več nagrad za najhitreje rastočo turistično destinacijo na svetu (Trip Adviser) oziroma najbolj zanimivo regijo za potovanje po Rusiji. Ivanov je ob zaključku predstavitve vsa navzoča podjetja povabil, da obiščejo Tatarstan, in se tudi sami prepričajo v bogato turistično ponudbo. Zaradi padca vrednosti rublja je, kot je še dodal, za obisk sedaj najboljši čas, saj so vse tovrstne storitve bistveno cenejše kot v preteklosti.

V nadaljevanju je najpomembnejše projekte na področju športnega turizma predstavil še tatarstanski minister za mladino in šport Vladimir Leonov ter zbrana podjetja povabil k sodelovanju. Le-ta, med njimi je bilo največ predstavnikov termalnih zdravilišč, so se obema gostoma na kratko predstavila in ponudila kar nekaj zanimivih idej za povezovanje.

PREDSTAVITEV - INDUSTRIJA
PREDSTAVITEV - KMETIJSTVO
PREDSTAVITEV - IT
PREDSTAVITEV - NALOŽBE
PREDSTAVITEV - TURIZEM

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.