Novice


Arhiv: Diplomati na srečanju z gospodarstveniki o priložnostih

Ljubljana, 26. januarja 2016 – Prek 60 veleposlanikov in ekonomskih svetnikov akreditiranih v Sloveniji se je udeležilo današnjega tradicionalnega sprejema na GZS ter razpravljalo s slovenskimi gospodarstveniki o razmerah in priložnostih.

Udeležence je uvodoma nagovoril generalni direktor GZS, Samo Hribar Milič, ki je izpostavil, da je gospodarstvo v zadnjem obdobju bolj optimistično in ima veliko ambicij za prihodnost. Pozitivni rezultati so bili pri tem doseženi brez velike podpore politike. Slovenija je po analizi Doing Business 2016 na prvem mestu po čezmejnem poslovanju, 7. po zaščiti interesov manjšin, na 12. mestu po reševanju nelikvidnosti ter na 18. po ustanavljanju podjetij. Po raziskavi World Economic Forum 2015/206 smo na 15. mestu po osnovnošolskem izobraževanju in zdravstvu ter na 33. po inovativnosti. Po drugi strani je nujen napredek na področju razvitosti finančnega trga, kreditiranja ter pridobivanja gradbenih dovoljenj. Ob tem je Hribar Milič opozoril tudi na previsoko davčno obremenjenost. Dotaknil se je tudi migrantskega vprašanja ter omenil petkov skupni poziv slovenskih in madžarskih gospodarstvenikov, da EU močneje zaščiti svoje zunanje meje, saj bi z notranjimi mejami razbili največje vrednote EU.

Direktor Centra za mednarodno poslovanje na GZS, Ante Milevoj, je udeležencem predstavil aktivnosti CEMP, ki potekajo v okviru programa GoInternational Slovenia. Pri tem je posebej izpostavil individualna svetovanja, vhodne in izhodne delegacije ter Sredina mreženja na GZS. Naslednje Sredino mreženje bo 3. februarja na temo nemško govorečih trgov. Organizirani obiski mednarodnih sejmov slovenskih podjetij na bližnjih in oddaljenih trgih, ki jih CEMP letos organizira, so namenjeni podjetjem, ki si želijo neposrednega stika s trgom, potencialnimi kupci ter pridobitvijo novih kontaktov (več https://www.gzs.si/skupne_naloge/mednarodno_poslovanje/vsebina/Aktualno/Organizirani-obiski-sejmov).


 

Glavni sponzor dogodka:

http://rr-co.eu/eugrantacademy/wp-content/uploads/2014/05/iskratel.png 

Dogodek so omogočili:

             

       

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.